Če ste si med epidemijo doma ustvarili zeleno oazo miru in balkon ali pa kakšen drug prostor spremenili v urbano džunglo, kjer se lahko sprostite medtem ko zjutraj srebate kavo ali popoldne berete knjigo, še zdaleč niste edini. Ukvarjanje z rastlinami ima namreč sprostitveni in pomirjevalni učinek, ki smo se ga v zadnjem letu naučili (še bolj) ceniti. Kakšni so trendi v svetu sobnih rastlin? "V zadnjem času postajajo izjemno priljubljene zelene sobne rastline," v Torkovem kvizu razlagata Tjaša Jarc in Tilyen Mucik iz Džungla Plants.

Trenutno so izjemno priljubljene zelene sobne rastline

Če ste si med epidemijo doma ustvarili zeleno oazo miru in balkon ali pa kakšen drug prostor spremenili v urbano džunglo, kjer se lahko sprostite ob jutranjem srebanju kave ali popoldanskem branju knjige, še zdaleč niste edini. Ukvarjanje z rastlinami ima namreč sprostitveni in pomirjevalni učinek, ki smo se ga v zadnjem letu naučili (še bolj) ceniti. Kakšni so trendi v svetu sobnih rastlin? V zadnjem času postajajo izjemno priljubljene zelene sobne rastline.

"Ampak zdaj se išče barvitost zunaj cvetov. Torej rumeni, beli, rožnati listi. Barvitost v tej smeri." – Tjaša Jarc, Džungla Plants

Ali velja, da izpostavljenost svetlobi barvitost na listih okrepi. Zakaj?

"Z rdečkastimi pigmenti se rastlina pravzaprav ščiti pred soncem, rdeča barva namreč vsrkava manj nanometrov kot zelena. Recimo tudi v naravi so novi poganjki najprej rdečkasti, pa potem postanejo zeleni, da jih sonce ne opeče." – Tilyen Mucih, Džungla Plants

Kljub temu previdnost velja. Vsaka barvita rastlina namreč ni primerna za polno sonce in ji s postavitvijo na premočno osvetljen prostor lahko storite več škode kot koristi. Več pa v posnetku oddaje.

Darja Pograjc