Torkov kviz o statični elektriki!

Trenje je najpogostejši vzrok za nastanek statične elektrike

"Vse v naravi teži k ravnovesju," pove Danilo Kozoderc iz zavoda Simetris, v okviru katerega deluje Modra delavnica, kjer skušajo mladim približati tehniko in naravoslovje.

"Neki predmet, ki ima višek naboja, se želi izenačiti, da bi spet postal nevtralen. In potem velikokrat, ko se razelektri, pride do nekega električnega toka in to čutimo, ko nas nekaj strese."

Nastane torej višek elektronov, ki se nato – kot pove Darko Zakelšek, sodelavec Modre delavnice – pretoči drugam.

"Na neko snov, ki pa potem sprejme te elektrone. Včasih to vidimo kot udar strele. To je tisti, najspektakularnejši naravni pojav."

Statično elektriko lahko opazujete tudi sami doma. Verjetnost, da nastane, je zaradi ogrevanja (in posledično suhega zraka) stanovanj večja pozimi.

"Stojimo pred ogledalom, ugasnemo luč in si slečemo sintetično oblačilo. Videli bomo lahko male iskrice, ki bodo preskakovale. Tudi slišimo lahko to pokanje. Če se z glavnikom češemo po laseh, lahko slišimo to pokanje. Res, kot da bi na naši glavi divjala neka majhna nevihta s temi malimi strelami, ki presketajo!"

V posnetku oddaje najdete nekaj idej za izvajanje poskusov s statično elektriko, pa tudi rešitve za zmanjševanje nastajanja statične elektrike doma.

Darja Pograjc