Torkov kviz tokrat gosti žirafe - najvišja bitja našega planeta, ki pa jih je vse manj.

Žirafe, najvišja bitja na Zemlji, ki pa jih je vse manj

Žirafe so najvišja živa bitja na našem planetu, ki tudi izjemno malo spijo. Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja iz Živalskega vrta Ljubljana, pravi, da jim zadostujeta približno dve uri spanca na noč. Povprečne žirafe so visoke približno pet metrov, najvišja je imela 5,8 metra, najtežja je imela približno dve toni. Veliko in masivno v žirafjem svetu ni enako tudi počasno. Potovalna hitrost žirafe je 16 km/h, če jo preganjajo plenilci, doseže tudi do 56 km/h, kar jim omogočajo njihove 1,8 metra dolge noge. Dolg pa je tudi njihov jezik:

"Meri od 45 do 50 centimetrov. Z njim si čistijo nosnice, oči in tudi ušesa. Uporabljajo ga predvsem, da pridejo do listov visoko na drevesih. Jeziki so tudi debelo obloženi, da jih trnove akacije, njihova najljubša hrana, ne poškodujejo. Je tudi temno obarvan, črnikast, temno vijoličast, moder, saj se do 12 ur na dan prehranjujejo, v savanah pa je močno sonce. Ta barva jih ščiti kot nas krema za sončenje."

Žirafe se hranijo stoje, skoraj stoje pijejo, pa tudi kotijo. Zato so žirafji mladiči tisti, za katere bi skoraj lahko rekli, da so padli na glavo, saj se na ta način skotijo. Prav počasno razmnoževanje pa je eden od razlogov, zaradi katerega so žirafe v naravi danes kritično ogrožene.

Tu lahko slišite celoten pogovor z Ireno Furlan.

Andreja Gradišar