Zvončki in trobentice pa jeglič, teloh in kronice. To so zgolj nekatere od zgodnjih cvetlic, ki jih poznamo kot »znanilce pomladi«. Zakaj so telohu nekoč rekli tudi kurja smrt in koliko vas lahko stane, če naberete prevelik šopek kronic, pa še marsikaj povemo v Torkovem kvizu!

Trobentica, jeglič, teloh, zvončki in kronice so znanilci pomladi

Skupni točki znanilcev pomladi sta vsaj dve, in sicer zgodnje cvetenje ter svetla oz. sveža barva cvetov. "To seveda ni naključje," pove Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

"Treba je to pogledati skozi oči tistih, katerim so te cvetlice namenjene. Se pravi skozi oči opraševalcev. V tem času, ko je zime konec, je po navadi v naravi vse sivo, rjavo in vse, kar se svetlega, vedrega pojavi, je oglaševanje na daljavo: 'Pridi, tukaj se nekaj dobi!'"

Zakon sicer dovoljuje nabiranje zvončkov in kronic, ampak pod določenimi pogoji.

"Ta plenilski gon je kar malo pretiran. Jaz mislim, da se cvetlice da občudovati tudi tam, kjer rastejo. Žive in zdrave in da ni treba imeti do narave takšnega trobčevskega odnosa, da mora biti najprej mrtvo, pa je šele potem lepo."

Zakaj so telohu nekoč rekli tudi "kurja smrt" in koliko vas lahko stane, če naberete prevelik šopek kronic, pa izveste v oddaji!

Darja Pograjc