V rubrikah Hudo športni smo do zdaj obravnavali pripravljenost telesa na športno vadbo in vam približali športe, s katerimi se lahko ukvarjate. Prav tako kot sama vadba pa je zelo pomembna pravilna prehrana. Lahko bi celo rekli, da je to osnova. Aleš in Špela sta tokrat raziskovala zdrav življenjski slog.

O zdravem življenjskem slogu: telesni aktivnosti in prehrani

Pozitivnih učinkov športne vadbe ali telesne aktivnosti je veliko: dobro deluje na naše telo in videz, preprečuje nastanke bolezni v poznejših obdobjih življenja, skrbi tudi za mentalno kondicijo in bolje učne uspehe ter je pomemben dejavnik tudi v družbene smislu: na treningih, športnih igrah na igrišku ali drugih telednih dejavnostih spoznamo veliko novih prijateljev. Kakšne so koristi telesne vadbe za naše telo, nam je razložil dr. Vedran Hadžič s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani:

"Prvič je dobra za naše telo zato, ker se bomo dobro počutili. Lahko bi rekli: zdrav duh v zdravem telesu. Ker ko otroci in mladostniki tečejo, se igrajo in so predihani, zadihani, se večinoma počutijo dobro. Te občutke vsi zaznamo. Hkrati, čeprav se tega večkrat ne zavedamo, pa s telesno aktivnostjo veliko naredimo za svoje telo: da imamo bolj čvste in zdrave kosti, da imamo več mišic, da mišično maso razvijamo že v mladosti in smo tako bolj fit in lažje zmoremo različne aktivnosti."

Tu so še druge prednosti telesno aktivnega življenjskega sloga:

"Krvni sladkor se boljše uravnava, lažje se uravnava krvni tlak (to je ena najpogostejših težav, s katero se soočamo odrasli), bošlje je uravnavanje maščob v krvi, vpliva pa tudi na presnovo v celoti. Če smo redno telesno aktivni, lažje vzdržujemo normalno telesno maso. Posledično tudi lepše izgledamo, čeprav je bolj kot to pomembno, da zdravje razvijamo že od malih nog. Tega se moramo zavedati, še posebej zdaj, ko so taki časi: tisti, ki so bolj dejavni, bodo manj zbolevali, saj bodo imeli imunski sistem dober in jih bo to lahko obvarovalo."

Pri prehrani je treba paziti na čim manjši vnos procesirane hrane in soli, jesti pa bi morali čim več zelenjave in sadja. Prehrambnih dodatkov otroci ne potrebujejo, vsaka telesna aktivnost pa seveda zahteva hidracijo. Vedran Hadžić pravi, da je pri zmerni telesni aktivnosti do 45 minut dovolj voda, če je gibanja in napora več, pa pride prav tudi kakšna izotonična pisača. Za sladke in gazirane pijače pa tako ali tako že veste, da niso priporočljive!

Špela Šebenik