Velja za vse, tudi za ženske, ki jim grozi vračanje v pretekle čase z veliko manj pravicami, in za dijake, ki se morajo ob odprtih trgovskih centrih šolati na daljavo

Krepitev skrajnih desnih strank ogroža pravice žensk in jih potiska v nekdanje patriarhalne vzorce, se strinja naša gostja Daniela Topar, predsednica Zveze slovenskih žensk. Organizacija s skoraj 80-letno tradicijo skuša na različne načine krepiti samozavest koroških Slovenk, da bi dejavneje nastopile tudi na političnem prizorišču.

"Razveseljivo je, da se je delež žensk z akademsko izobrazbo v zadnjih letih zelo povečal. To velja tudi za koroške Slovenke. Žal pa opažamo, da ob tem ženskam ni uspel preboj na višje položaje v gospodarstvu in na političnem področju v tej meri, kot bi si želele."

Šola na daljavo učencem povzroča različne težave in vpliva na zelo pomembno socializacijo, opozarja Primož Strani, ravnatelj izobraževalnega zavoda Jožefa Štefana iz Trsta. Sporočilo, ki ga dobivajo dijaki z odprtimi trgovskimi centri in zaprtimi šolami, ne more biti spodbudno, dodaja. Kako pa bo letos v Italiji potekala matura? Podobno kot lani, pravi naš sogovornik, pisnih izpitov ne bo, na ustnem izpitu pa lahko dijaki dobijo do 40 odstotkov končne ocene.

"Matura pri nas ima, bolj kot izpraševanje in preverjanje poznavanja učnih vsebin, cilj, da lahko komisija prepozna kulturno širino, ki jo je dijak dobil v petih letih šolanja pri nas."

Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss pa predstavlja še nekaj projektov, pomembnih za porabske Slovence in krepitev njihovega položaja. Od dvojezičnih potnih listov do dvojezičnih osnovnih šol, ki prehajajo v last krovne državne slovenske samouprave.

"Meni se to zdi povsem logično, saj je v zadnjih desetih letih za šoli skrbela prav Državna slovenska samouprava, in to za vsebino in obnovo. Obstoj teh šol je odvisen od njih. Poleg obeh šol bo postala lastnica tudi vrtcev na Gornjem Seniku, v Števanovcih in Sakalovcih. Prenos lastništva sicer še ni dokončan, saj ga morajo potrditi lokalne samouprave, torej župani."

Prisluhnite!

Prvi