Za povprečnega Slovenca ali Slovenko velja, da na leto pridela približno 500 kilogramov komunalnih odpadkov. V modernem času domače hranjenje odpadkov ni sprejemljivo, prav tako tudi ne onesnaževanje narave. Poleg rednega tedenskega odvoza smeti po Sloveniji je mogoče odpadke odpeljati v zbirne centre. Ti so namenjeni občanom, ki lahko v posebne zabojnike brezplačno pripeljejo vse tiste odpadke, ki ne spadajo v zabojnike za embalažo, papir, steklo ter preostanek odpadkov. Ekipa Prvega bo preverila, kako vse to poteka v Zbirnem centru Barje v Ljubljani.

Količine odpadkov, pripeljane v zbirne centre, začnejo naraščati spomladi. V najbolj obiskanih mesecih pa dnevno v zbirni center pripelje več kot tisoč vozil

Za povprečnega Slovenca ali Slovenko velja, da na leto pridela približno 500 kilogramov komunalnih odpadkov. V modernem času domače hranjenje odpadkov ni sprejemljivo, prav tako tudi ne onesnaževanje narave. Poleg rednega tedenskega odvoza smeti po Sloveniji je mogoče odpadke odpeljati v zbirne centre. Ti so namenjeni občanom, ki lahko v posebne zabojnike brezplačno pripeljejo vse tiste odpadke, ki ne spadajo v zabojnike za embalažo, papir, steklo, ter preostanek odpadkov. V Zbirnem centru Barje v Ljubljani odpadke ločeno zbirajo že od leta 2002. Vodja odnosov z javnostmi v JP Voka Snaga Nina Sankovič poudarja, da imajo tudi poseben prostor, kjer hranijo uporabne stvari, ki jih pozneje predajo v ponovno uporabo.

"Mit, kako komunalna podjetja veliko služimo z vsemi zbranimi odpadki, je dokaj trdovraten in napačen. Vse, kar tu zberemo, predamo podjetjem, ki so pooblaščena na nadaljnjo obravnavo z odvečnimi odpadki. En del gre v recikliranje, drug del v uničenje. Prodamo samo dve vrsti opdadkov – kovine in akomulatorje. Preostalo brezplačno predamo ali celo nekaterim podjetjem plačamo, da ustrezno poskrbijo za te odpadke."

Jana Bajželj, Marko Rozman