Aktualna tema

Okužbam lahko pripišemo približno 15 odstotkov vseh rakov

Okužbe so poleg tobaka in alkohola najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek raka

elektrokemoterapija
Rak na jetrih oziroma hepatocelularni karcinom je šesti najpogostejši rak. V Sloveniji za njim letno zboli približno 130 ljudi. Razvije se lahko zaradi ciroze, ki je pri nas največkrat posledica prekomernega uživanja alkohola. Fotografija prikazuje rakave celice pod mikroskopom.
foto: Ed Uthman

Tokratni teden boja proti raku poteka pod geslom Obvladovanje raka s cepljenjem. Okužbam lahko pripišemo približno 15 odstotkov vseh rakov v svetu, zato stroka poleg upoštevanja ostalih preventivnih priporočil poziva tudi k cepljenju otrok proti HPV in hepatitisu B, ki se je v času epidemije znižalo. Izpostavlja pa tudi pomen cepljenja proti covidu-19 za onkološke bolnike.

Najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek raka so poleg tobaka in alkohola okužbe.

V celoti lahko preprečimo 40 do 50% vseh rakov s preventivnimi ukrepi ter zgodnjim odkrivanjem predrakavih sprememb ter z cepljenjem proti hpv in hepatitisu b. Stroka poziva starše k cepljenju otrok.

V času epidemije pa še posebna pozornost velja bolnikom z rakom, ki po spremenjeni strategiji cepljenja proti covid sodijo v skupino starejših od 70 let.

V tednu boja proti raku bodo sicer različne aktivnosti potekale po vsej državi, šolarjem in mladostnikom pa bo predstavljena posebna aplikacija na temo preventive raka imenovana wasaby. Mlade vzpodbuja za zdravo življenje z igrifikacijo – igraš, tekmuješ, učiš, da prevzamejo odgovornost za svoje zdravje.