Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Mineva pol stoletja, odkar Romi 8. aprila praznujemo dan Romov. Vse se je začelo leta 1971 na prvem romskem kongresu v Londonu.

Minuli četrtek so Romi po svetu zaznamovali svetovni dan Romov. Med 6. in 8. aprilom 1971, torej točno pred pol stoletja, je v Londonu potekal prvi svetovni romski kongres. Predstavniki Romov iz štirinajstih držav so se na njem dogovorili, da postane 8. april nacionalni praznik vseh Romov, svetovni dan Romov. Na kongresu so izbrali tudi romsko zastavo in romsko himno. Ta je postala romska pesem s tradicionalnimi koreninami Djelem, djelem. Pri tem še vedno ni do konca razčiščeno, kdo naj bi bil avtor himne, torej tisti, ki je tradicionalno pesem prestavil v XX. stoletje. Ljubitelji romske glasbe njeno avtorstvo radi pripisujejo legendarnemu romskemu pevcu Šabanu Bajramoviću. Strokovno utemeljene preglednice romske glasbe kot njenega avtorja precej pogosteje navajajo drugega romskega glasbenika in skladatelja iz Srbije, Žarka Jovanovića.

Pomemben jubilej so zaznamovale številne romske organizacije po svetu, pri nas je osrednjo prireditev, ki je letos zaradi znanih razmer potekala nekoliko drugače, organizirala Zveza Romov Slovenije.

"Romska skupnost je tista skupnost, ki je preživela eksodus in genocid. Je tudi skupnost, ki se še danes spopada s sovražnim govorom, diskriminacijo in segregacijo. Ob tem prazniku si želim, da naša skupnost ne pozabi na našo zgodovino, kulturo, na naš romski jezik, predvsem pa to, da se naj ne sramujejo svojega porekla," je med drugim dejal prvak Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.

Letošnja osrednja prireditev je potekala nekoliko drugače. Brez občinstva. Kljub temu so organizatorji pripravili krajši kulturni program, celotna prireditev pa je, kot smo že slišali, dostopna na Youtubu. Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države RS Boruta Pahorja. Ta je Romom in vsem, ki praznujejo ta praznik, čestital v svoji videoposlanici.

Pogovarjali smo se tudi z Mišem Kontrecem, ki se je lani lotil večjega projekta. Posnel je dokumentarni film Amaro Drom, ki govori o izobraženih Romih v Sloveniji. Dokumentarni film predstavlja zgodbo in pot štirih Romov do višje in visoke izobrazbe in je že dostopen na spletu, najdete ga namreč na Youtubu.

"Ko sem pripravljal film, poslušal zgodbe sodelujočih, ki so delili svojo izkušnjo in pot do visoke izobrazbe, sem tudi sam pri sebi naredil neki pregled svojega življenja. In bil sem jezen nase. To pa zato, ker nisem izkoristil priložnosti in tudi sam dokončal izobraževanja in si pridobil višjo izobrazbo, ki bi mi v teh, negotovih časih in razmerah zagotovo olajšala in pomagala marsikaj," je poudaril Mišo Kontrec.

Ob dnevu Romov smo nekaj naših sogovornikov povprašali, kaj jim pomeni svetovni dan Romov. Odgovori so bili precej podobni, nekateri bi si želeli več enotnosti znotraj skupnosti, spet drugi vrnitve v normalne tirnice življenja, kjer bi lahko dan Romov zaznamovali z večjo prireditvijo.

Na glasbenem področju pa nas je pričakala prava poslastica, glasbeni urednik oddaje Peter Barbarič je za tokratno oddajo izbrskal kar nekaj različnih priredb romske himne.

Sandi Horvat