Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

"Tovrstne delavnice, na katerih Romi sami tako romskim kot tudi neromskim otrokom predstavljamo romsko kulturo, so ne samo dobrodošle, ampak nujne," poudarja izvajalka delavnic Sanja Bogičevič

Zadnja marčevska oddaja nas je peljala po poti do Prekmurja, kjer smo se ustavili na osnovni šoli Tišina. Tam smo obiskali eno od delavnic, na kateri so tako romski kot tudi neromski učenci spoznavali romsko kulturo, zgodovino in jezik.

"Romska kultura je zelo bogata, še toliko bolj, če jo predstavimo na zanimiv in otrokom prijazen ter razumljiv način. Ohranjanje romske kulture je zelo pomembno, še pomembnejša pa je njena predstavitev učencem, ki ne prihajajo iz romske skupnosti. Tudi sama sem bila pred leti učenka te šole, in takrat bi mi, kot romskemu dekletu, takšne delavnice pomenile veliko. Čeprav se ne zdi, verjamem, da je danes vse preveč negativizma do Romov, in ravno te delavnice bodo pripomogle k temu, da mlajše generacije opolnomočimo z informacijami o romski skupnosti in tako skupaj premagamo stereotipe do naše skupnosti," je poudarila izvajalka delavnice Sanja Bogičevič.

Leto 2020 je zaradi pandemije močno zaznamovalo tudi življenje v romski skupnosti v Sloveniji. Pred mikrofon smo povabili direktorja vladnega urada za narodnosti Staneta Baluha, ki je z nami delil celovit pregled izzivov in odprtih vprašanj, ki ostajajo leto po prvem valu epidemije.

"Leto po prvem valu epidemije ocenjujemo, da se razmere v romskih naseljih niso bistveno spremenile. Dobra plat zadnjega leta pa je, da so se vzpostavili vezi in sodelovanja pristojnih institucij na lokalnih ravni," je poudaril direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh.

V tokratni rubriki romskega jezika bomo pobliže spoznali pojmovanje žensk v romskem jeziku. Ženska v romski skupnosti igra zelo pomembno vlogo, saj je ona tista, ki skrbi za glavne življenjske potrebščine, ohranjuje rod in družinske šege ter odloča o nekaterih pomembnih vprašanjih. Phuri daj – ta naziv je v romski plemenski ali družinski skupnosti dobila starejša ženska, ki je bila izkušena in modra, cenjena in spoštovana, skrbela pa je za to, da so bili mlajši rodovi seznanjeni s svojo kulturo in šegami. Phuri daj pomeni stara mati.

Sandi Horvat