Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

"Lahko se pripravljaš kolikor hočeš, prebereš nešteto knjig, nakupiš vse, kar bo otrok potreboval, vendar te nič ne more zares pripraviti na materinstvo," poudarja mlada mamica Natalija Horvat.

Zaradi prihajajočega materinskega dne smo tokratne Naše poti namenili zgodbam romskih mater. Najprej smo spoznali še ne enaindvajsetletno Natalijo Horvat iz Krašč, ki je mama postala pred slabimi štirimi meseci. Med drugim je zaupala, da ne glede na to, koliko se pripravljaš na porod in samo materinstvo, te pravzaprav skoraj nič ne more pripraviti na to, ko potem dejansko postaneš mama.

"Lahko kupiš stvari, ki jih bo otrok potreboval, lahko prebreš nešteto knjig, kako biti dobra mama, nasvete in informacije o porodu in o vsem, kar sledi po tem, iščeš tudi pri svoji mami, babici, prijateljicah, vendar, iskreno povedano, te nič od naštetega ne more pripraviti na materinstvo. Občutek pride sam od sebe. Spomnim se, da je bilo, potem ko sem rodila, eno mojih prvih vprašanj v bolnišnici, kako bom vedela, kdaj je otrok lačen. Ampak sem kmalu ugotovila, da mi bo otrok sam dal vedeti, kaj potrebuje," je poudarila Natalija Horvat.

Spregovorila je tako o dobrih kot tudi tistih manj dobrih straneh materinstva.

"Življenje se ti čez noč popolnoma spremeni. Zjutraj vstanem, najprej poskrbim za otroka, potem začnem pripravljati za kosilo ali kaj pospravim po hiši, vendar vse to prekinem, ko me otrok potrebuje, tako da enega dela dejansko ne dokončaš, kot sem ga recimo prej. Tako hišo čistim tudi zvečer in pozno v noč, ko otrok zaspi, ker drugače niti nimaš časa. In zaradi tega sem utrujena, vendar na tisti prijeten način, ker res ni lepšega kot skrbeti in ljubiti nekoga, za katerega veš, da je samo tvoj," je še dodala Natalija.

Pogovarjali smo se tudi z Jadranko David iz Krškega, ki je kljub letom še vedno zelo dejavna, pred kratkim pa je postala tudi del ekipe na Centru za socialno delo Posavje, kjer je dobila zaposlitev prek programa javnih del. Tja se je zaradi ljubezni preselila iz rojstnega Prekmurja, si ustvarila družino in življenje. Zaupala nam je, kaj ta hip prinaša največ veselja v njen vsakdan. Podali smo se še v invalidsko podjetje OZARA, kjer je v program Junakinje vključenih deset Rominj. Te so z nami delile svoj pogled, kaj jim pomeni biti mama, zaupale pa so nam še svoje želje in sanje za naprej.

Sandi Horvat