842 metrov nad morjem leži vas Zala, v 4 naseljenih hišah živi 6 prebivalcev

Osrčje Notranjske je cilj današnje odprave NaPOTkov, dobrih 60 kilometrov smo prevozili od naše radijske hiše do vasi Zala na nadmorski višini 842 metrov, ki spada pod okrilje občine Cerknica. Mir, tišina, osupljivi panoramski razgledi, čista voda, pa tudi odseljevanje, zaraščanje krajine in rjavi kosmatinci so del vsakdanjika te vasi.

V Zali je težko in hkrati enostavno najti sogovornika. Težko, če se gospa Milka Peček odpravi po opravkih in je ni doma. Če pa se pri hiši s številko tri odprejo vrata, se boste ob skodelici kave hitro znašli v vrtincu zgodb o vasi v kateri se prepletata preteklost in sedanjost.

Včasih medvede podim proč kar z balkona hiše, ampak se nič ne bojijo, pridejo pogledat za hrano in sadje. Zadnjič je bil eden ob pol desetih zvečer tamle na cesti, na avtobusnem postajališču.

Gospa Milka Peček, zlasti pozimi, ročno izdeluje čisto prave lesene zobotrebce.

Enkrat sem se malo normirala in sem jih v eni uri naredila 380, ampak jaz to počnem od malega. Če bi dala tale "nošček" v roke nekomu brez izkušenj, ne bi naredil nič, pa še obliže bi mu morala prinesti.

Bojan Leskovec