384. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je to število prebivalcev Slovenije z imenom Florjan. Največ (91) jih živi v savinjski statistični regiji, kjer je tudi naselje Florjan pri Šoštanju. Na vrsti je nova epizoda naPOTkov, ki v 3. sezoni odkrivajo kraje, s pomočjo soimenjakov. Tokrat je ključno ime Florjan, avtorica reportaže pa Nadia Petauer.

12-letni Florijan Mežnar o naselju Florjan pri Šoštanju

384. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je to število prebivalcev Slovenije z imenom Florjan. Največ (91) jih živi v savinjski statistični regiji, kjer je tudi naselje Florjan pri Šoštanju. Gre za naselje v zahodnem delu Šaleške doline, ki je del občine Šoštanj. Osrednja znamenitost naselja pa stoji pravzaprav na dvorišču družine Mežnar - cerkev Sv. Florjana, nastala na strmi pečini, kjer je svoje dni stal grad Kacenštajn. Danes pa je pred njo vsako leto gasilska veselica:

"Sveti Florjan je zavetnik gasilcev, ki se v začetku maja zberejo na našem dvorišču. Gre za poseben običaj, pridejo gasilci iz celotne Šaleške doline, v povorki slavnostno vkorakajo v cerkev in takrat ima Florijan zastonj pijačo (in čevapčiče)."
- mama Klementina Rednak Mežnar

Florijan Mežnar bi svoj kraj in občino turistu sicer razkazal po naslednjem vrstnem redu: Družmirsko (Šoštanjsko) jezero-mesto Šoštanj-Gaberke-Florjan-Grmov vrh-Bele Vode.

Nadia Petauer