Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Mokronožan Viktor Grčar (1881-1942) prvi slovenski župan Maribora, umetnik čiste kiparske forme, italijanski okupatorji prevzeli ključe od mesta Ljubljana, konec parne vleke na železnicah po Sloveniji

Pred 140-imi leti se je v Mokronogu rodil pedagog in politik Viktor Grčar. Med prvo svetovno vojno je bil v ruskem ujetništvu, nato pa prostovoljec na solunski fronti. Po vojni se je preselil v Maribor in postal šolski upravitelj. Po prvih občinskih volitvah, ki so bile razpisane 26. aprila 1921 je bil kot socialist eden od štirih kandidatov za župana. Na županskih volitvah 13. junija 1921 je v navezi med socialnimi demokrati, komunisti in ob pomoči katoliške SLS postal prvi slovenski župan Maribora. Slovesna zaprisega je bila 25. julija 1921. Viktor Grčar je vplival zlasti na preusmeritev mariborske industrije, na komunalni razvoj mesta in utrditev kulturnih ustanov. Leta 1941 so ga nacisti izgnali v Srbijo. V Čačku je leto kasneje tudi umrl. V Mariboru so leta 1952 po njem poimenovali ulico.

Kipar Zdenko Kalin
je študiral na akademiji v Zagrebu ter se izpopolnjeval v Franciji in Italiji. Od leta 1948 je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani poučeval kiparstvo, bil pa je tudi njen rektor. V bronu, marmorju in žgani glini je ustvarjal portrete, otroške in ženske akte ter malo, javno in spomeniško plastiko. Sprva klasično razumljen realistični kiparski koncept je oblikoval v osebni slog, že zgodaj pa je sprejel pobude sodobnega kiparstva in postal predstavnik čiste kiparske forme. V tem smislu je cikel “Otroške igre” iz srede prejšnjega stoletja eden izmed vrhuncev njegovega ustvarjanja, leta 1942 pa je izdelal tudi enega najbolj znanih slovenskih kipov, “Pastirčka” oziroma “Dečka s piščalko”; ta je postal logotip RTV Slovenija. Zaslužni profesor ljubljanske univerze in akademik Zdenko Kalin je prejel več nagrad, med njimi dvakrat Prešernovo: leta 1959 za plastiko na pročelju slovenskega parlamenta in leta 1982 za življenjsko delo na področju likovnega ustvarjanja. Kipar Zdenko Kalin se je rodil pred 110-imi leti v Solkanu.

11. aprila 1941 popoldne je v Ljubljano prispel posebej sestavljeni odred italijanske fašistične vojske, ki je na gradu izobesil zastavo
. Pred cerkvijo na Viču je Italijane pozdravil župan dr. Juro Adlešič in jim izročil ključe od mesta. Po kratkotrajni vojaški upravi, med katero so z razglasi predpisovali policijsko uro in pozivali prebivalstvo k izročitvi orožja in streliva, so italijanski okupatorji v Ljubljanski pokrajini uvedli civilno upravo. 3. maja so Pokrajino priključili h Kraljevini Italiji in v mestu nastanili močno vojaško posadko. Istega dne, torej 11. aprila pred 80-imi leti, so nemška letala bombardirala oddajnik Radia Ljubljana v Domžalah, samo radijsko postajo pa so zasedli Italijani.

Leta 1978 je parna lokomotiva z oznako 33-110 z vožnjo iz Ljubljane do Postojne končala obdobje parne vleke na železnicah po Sloveniji oziroma v ljubljanskem železniškem vozlišču, ki je trajalo dobrih 130 let. Parna lokomotiva z oznako 33-110, ki je opravila zadnjo vožnjo, je bila izdelana leta 1943 v nemški tovarni MBA v Berlinu in so jo sprva uporabljali za vojaške prevoze na vzhodno bojišče. Nato je bila v rabi Jugoslovanskih železnic, po letu 1978 pa je pozabljena in zanemarjena obstala na stranskem tiru železniške postaje v Zalogu. Pozneje so jo temeljito obnovili in je od leta 2016 razstavljena v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Stane Kocutar