Možgani na dlani

Možgani med porodom

Ples hormonov, med katerim pride tudi do kakšnega hormonskega trka

baby-1681181_1920
foto: Pixabay

Ples hormonov, med katerim pride tudi do kakšnega hormonskega trka – tudi tako bi lahko opisali dogajanje v možganih med porodom. Pa predstavimo glavne akterje tega plesa:

"V ospredju so hormoni, ki sprožijo porod. Hkrati se v možganih sprošča veliko nekih snovi, ki formalno ne spadajo med hormone. Ključen med njimi je dopamin, ki nas vodi skozi to izkušnjo, tudi skozi izkušnjo bolečine," razloži dr. Milica Gregorič Kramberger z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

Oksitocin je hormon, ki vodi k temu, da pride do popadkov. Če se sprošča naravno - je namreč tudi v t. i. umetnih popadkih -, se to dogaja pulzno, v določenih intervalih.

Med porodom je prisoten tudi adrenalin:

"To je snov, ki se sprošča v fazi stresa. S pomočjo notranjih endogenih opioidnih snovi - endorfinov in dopamina se ta reakcija telesa omili. Tudi zato mame tega spomina na bolečino večinoma ne ohranimo," pojasni dr. Gregorič Kramberger.

Sogovornica dodaja, da so zaradi tega zelo pomembne razne tehnike sproščanja, ki nas pripravijo na sam dogodek. Na ta način se v naših možganih oblikuje tudi miselno in ne le telesno pričakovanje.