Kozjanski regijski park je območje Nature 2000, kjer so lani začeli izvajati sedemletni projekt LIFE Amphicon z naslovom Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov. Na območju Trebč bodo do leta 2023 v Kolarjevi domačiji, ki je te dni dobila novo slamnato streho, uredili informacijski center za dvoživke. Ob bližnjem ribniku pa še učno pot, saj ga letno obišče med pet in osem tisoč dvoživk in mresti v njem. Zato jim bodo v prihodnjih letih uredili trajne ograje in podhode pod cesto, zdaj tam žabice varujejo tako, da jih že 23 let prenašajo ročno čez cesto. V okviru projekta v Jovsih pri Kapelah na mokrotnih travnikih urejajo prve mlake za dvoživke, predvsem nižinskega urha, podobne bodo v prihodnjih letih uredili tudi na Bohorju.

V Kozjanskem parku varujejo dvoživke in obnavljajo njihove habitate

Kozjanski regijski park je območje Nature 2000, kjer so lani začeli izvajati sedemletni projekt LIFE Amphicon z naslovom Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov. Na območju Trebč bodo do leta 2023 v Kolarjevi domačiji, ki je te dni dobila novo slamnato streho, uredili informacijski center za dvoživke.

Ob bližnjem ribniku pa še učno pot, saj ga letno obišče med pet in osem tisoč dvoživk in mresti v njem. Zato jim bodo v prihodnjih letih uredili trajne ograje in podhode pod cesto, zdaj tam žabice varujejo tako, da jih že 23 let prenašajo ročno čez cesto. V okviru projekta v Jovsih pri Kapelah na mokrotnih travnikih urejajo prve mlake za dvoživke, predvsem nižinskega urha, podobne bodo v prihodnjih letih uredili tudi na Bohorju.

V teh dneh pa kozjanske žabice nekoliko zamujajo z svojo žabjo svadbo, pravi biolog Dušan Klenovšek:

Tudi letos je, tako kot že lani, zelo specifična situacija. Dnevi so izredno topli in zelo nizke nočne temperature okoli ničle vztrajajo v tej dolini in dvoživke so zato v dilemi, iti, ne iti. Niti ni dežja, tako da v bistvu vrhunca selitve še ni, čeprav v okolici, višje v kozjanskih hribih, so v vseh mlakah že zdavnaj odložile jajčeca, tule na žalost še ne.

Na lokaciji na Trebčah vsako leto zaposleni v parku, otroci iz okoliških šol in prostovoljci prenesejo med pet do osem tisoč žabic. Le lansko leto, ko so bile podobne vremenske razmere z mrzlimi jutri, ogromno dvoživk sploh ni prišlo na lokacijo, in so zato našteli le nekaj več kot dva tisoč prehodov žabic.

Suzana Vahtarić