S Karmen Švegl o 7. obletnici vojne v Jemnu, 10-letni vojni v Siriji, kolapsu Libanona, padanju vrednosti turške lire. In še dobra novica - ladja Ever given bo kmalu nadaljevala svojo plovbo, Sueški prekop je odmašen.

S Karmen Švegl o 7. obletnici vojne v Jemnu, 10-letni vojni v Siriji, kolapsu Libanona, padanju vrednosti turške lire. In še dobra novica - ladja Ever given bo kmalu nadaljevala svojo plovbo.

"V zadnjih minutah je prišla novica, de ja ladja znova splula. Da so jo rešili iz zagate, ko je nasedla. Je daljša, kot je širok ves Sueški prekop.

Računali so na pomoč narave. Da bo plima narasla in dvignila to gromozansko ladjo z več kot 20 tisoč kontejnerji na krovu.

Izpod nje so izkopali tudi več kot 30 tisoč ton peska. 14 ali 15 vlačilcev jo je poskušalo potegnili naprej. Vse to in pomoč narave je očitno uspelo, da bo nadaljevala svojo pot proti Sredozemskemu morju," poroča Karmen Švegl.

Ta strateško pomemben prekop sicer vsak dan prečka okoli 50 ladij. V vrsti za zagozdeno ladjo Ever given se jih je nabralo nekaj več kot 300. Pojavila so se skrbi, da bodo dobrine prispele bistveno pozneje, da bodo pristanišča, ki zdaj čakajo na ladje, nato zamašena, ko jih bo prišlo preveč. Zanihale so cene nafte.

"Kriza je zdaj rešena. Ladja velikanka, ki je dolga 400 metrov, je znova zaplula in upamo, da bo uspela priti na drugo stran prekopa, da ne bo znova nasedla. Mislim, da so zdaj na krovu vsi specialisti Sueškega prekopa in da ne bodo dovolili, da gre še kaj narobe," pravi naša dopisnica.

Manj pozitivne so novice iz drugih držav, ki smo se jih dotaknili v Klicni kodi - iz Jemna, Libije, Libanona in Turčije.

Andreja Gradišar