Nemčija dan po volitvah v dveh zveznih deželah. Kdo so zmagovalci in kdo poraženci? Vlada se medtem uspešno odziva na nezadovoljstvo ljudi. V Berlinu za krajši čas testno odpirajo kulturne ustanove. Poroča Polona Fijavž.

Nemčija dan po volitvah v dveh zveznih deželah. Vlada se uspešno odziva na nezadovoljstvo ljudi. V Berlinu za krajši čas testno odpirajo kulturne ustanove.

Tudi v Nemčiji kulturne ustanove še ostajajo zaprte, so pa v Berlinu začeli poskusni projekt odpiranja nekaterih gledališč, filharmonij, oper, ki bo trajal med 19. marcem in 4. aprilom. Karte bodo personalizirane, na njih bosta ime in priimek posameznika. Obiskovalci bodo morali na dan predstave s seboj prinesti hitri test, ki ne bo starejši od 24 ur, izvid pa bo negativen.

"Upoštevati bo treba ukrepe kot sta uporaba mask in vzdrževanje razdalje. Vemo, kulturna branža zelo trpi v teh časih. Ustanove so veliko vložile v higienske koncepte, odstranili so sedeže iz dvoran, preuredili dvorane," poroča Polona Fijavž.

S tem projektom želijo preveriti, kako bi morebitno odprtje vplivalo na širjenje okužb. Zanima jih, ali lahko zagotavljajo vso zahtevano varnost, da se okužbe ne bi širile. S tem se želijo pripraviti na čas, ki bo boljši za kulturo.

Andreja Gradišar, Polona Fijavž