Če ste se pri zapisovanju sklopov z marsi-, malo-, redko- in -koli že znašli v dilemi, ali jih zapisati skupaj ali narazen, je Kiks namenjen vam. V Kratki informativni koristni slovenščini razkrijemo dve načeli, ki nam lahko pri tem pomagata: načelo nezdružljivosti in načelo nezamenljivosti. Več Darja Pograjc.

Kako pišemo sklope z marsi-, malo-, redko- in -koli? Skupaj ali narazen?

Pri zapisovanju sklopov z marsi-, malo- in redko- se spomnite na načeli nezdružljivosti in nezamenljivosti. Razlaga Teja Završnik iz prevajalskega podjetja Leemeta:

"Nerazdružljivost pomeni, da v neko besedo ne moremo vriniti druge besede. Med marsi in kdo ne moremo vriniti nobene druge besede. Torej ne moremo reči marsi že kdo namesto že marsikdo. Se sliši malo čudno. To je en dober znak, ki pokaže, da moramo to besedo zapisati skupaj, torej brez presledka. Drugo načelo pa je nezamenljivost. To pa pomeni, da delom besede ne moremo spremeniti zaporednosti. Namesto marsikdo torej ne moremo reči na primer kdomarsi."

Omenjene sklope torej vedno zapisujemo skupaj. Pri sklopih s -koli pa je drugače; pišemo jih lahko skupaj ali narazen (bolj priporočljivo). Več o argumentih za zapis skupaj in argumentih za zapis narazen pa slišite v posnetku oddaje.

Darja Pograjc