V rubriki Kiks bomo danes ugotavljali pravilno rabo pridevnikov isti in enak. Čeprav obe besedi pripadata isti besedni vrsti oz. podkategoriji pa ima kar nekaj govorcev slovenščine težave pri njuni uporabi. Se tudi vam kdaj zaplete in vas jezikovni posluh pusti na cedilu, ko ugotavljate, ali ste imeli včeraj oblečeno isto ali enako majico kot danes? Ali pa, ko razmišljate, ali imate isto ali enako mnenje kot vaši prijatelji? V naslednjih minutah bomo v pogovoru z doc. dr. Matejo Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU izvedeli, kako torej ločimo uporabo pridevnika isti in enak v različnih okoliščinah. Oddajo je pripravila Tadeja Bizilj.

Kdaj uporabljamo pridevnik isti in kdaj enak?

V rubriki Kiks danes ugotavljamo pravilno rabo pridevnikov isti in enak. Čeprav obe besedi pripadata isti besedni vrsti oz. podkategoriji pa ima kar nekaj govorcev slovenščine težave pri njuni uporabi. Se tudi vam kdaj zaplete in vas jezikovni posluh pusti na cedilu, ko ugotavljate, ali ste imeli včeraj oblečeno isto ali enako majico kot danes? Doc. dr. Mateja Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU razlaga:

"Morda je najlažje tako, da si predstavljamo pri pridevniku isti, da gre za eno samo stvar in pri pridevniku enak, da gre za dve ali več stvari, ki so zelo podobne in se ujemajo. Torej - če imamo eno majico, oblečemo isto majico, če imamo dve podobni, enaki majici pa lahko en dan oblečemo eno, naslednji dan pa drugo."

Andreji in Maji je torej lahko všeč ista majica ali jakna, če bosta kupili dve podobni pa bosta imeli enaki majici ali jakni. Kako pa je s torbo – imata lahko isto torbo?

"Ponavadi imata dva enako torbo, se pa včasih lahko zgodi, da ima kdo isto domačo nalogo, se pravi, da samo eden naredi nalogo in jo tudi drugi predstavi kot svojo. Tam se potem pojavijo pri obeh nalogah tudi iste napake."

Večkrat slišimo tudi frazem, da smo na isti valovni dolžini – kar pomeni, da smo enakega mnenja oz. istih misli. Podobnih primerov je še več, kot na primer vse tlačimo v isti koš, kar kaže na to, da ne razlikujemo med ljudmi ali pa govorimo isti jezik, kar pomeni, da se razumemo med seboj ...

 

 

 

Tadeja Bizilj