Predsednik vlade Janez Janša je gospodarstvo pozval, da v čim večji meri napoti delavce na delo na domu

Predsednik vlade Janez Janša je gospodarstvo pozval, naj v čim večji meri napoti delavce na delo od doma

Po raziskavi, ki jo je izvedel Valicon, v tem hipu v celoti od doma dela samo osem odstotkov ljudi, deset odstotkov pa jih poleg dela od doma obiskuje še pisarno – glede na november bi lahko od doma delalo bistveno več zaposlenih. Vsaj vsak četrti, ki hodi na delovno mesto, bi lahko delal od doma. Andraž Zorko meni, da je poziv predsednika vlade prepozen:

Tak poziv bi moral priti jeseni lani, ko bi ga upoštevalo veliko več zaposlenih kot danes. Zaupanje v vlado pri obvladovanju epidemije je toliko nižje, da tudi zaradi tega ne bo takega odziva, kot bi ga želeli doseči danes.

Zorko ugotavlja še, da je zdaj prekužen veliko večji del prebivalstva, majhen del je celo cepljenih, tudi zato nekateri ne čutijo potrebe, da bi ostali doma. V nekaterih panogah je delo od doma zelo omejeno. V klasičnem proizvodnem podjetju od doma lahko delajo le zaposleni v pisarnah, proizvodni delavci ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov pa ostajajo na delovnem mestu, pravi generalni direktor Eti-ja Tomaž Berginc:

Poziv predsednika vlade je po eni strani smiseln, po drugi stani pa ni vedno uresničljiv in mi bomo en del proizvodnje zagotovo obdržali, ob vseh ukrepih, ki jih imamo, saj imamo res veliko naročil.

V Uniorju je podobno, od 1700 zaposlenih jih od doma lahko dela le od 50 do 100, pravi predsednik uprave Darko Hrastnik, prav veliko manevrskega prostora za delo od doma nimajo. Če bi morali krčiti proizvodni del, bi bile posledice zelo velike.

Mi po večini delamo za avtomobilsko industrijo, pri čemer velja sistem dobave 'just in time' in če ne bi dobavljali, bi lahko ogrozili svoje kupce, kar bi se lahko kazalo kratkoročno in dolgoročno.

Drugače je v podjetjih, kjer zaposleni delajo v pisarnah in za računalnikom. Tako na primer v računalniškem podjetju Cosylab že od jeseni od doma dela skoraj 90 odstotkov zaposlenih – zato večjih sprememb v prihodnjih dneh ne načrtujejo. Rok Šabjan pove, da bodo teh razmerah skušali še nekoliko povečati obseg dela od doma in tako vsaj simbolno pokazati, da se da.

Urška Valjavec