O gostji današnjega Intervjuja sodelavke pravijo, da je odločna, delovna in iznajdljiva. Navdušuje jih njena energija, pri njej pa zelo cenijo tudi to, da jim zna prisluhniti. V studiu se nam bo pridružila virologinja in biotehnologinja prof. dr. Maja Ravnikar, ki je z letošnjim letom prevzela vodenje Nacionalnega inštituta za biologijo. Zaradi funkcije, ki jo opravlja, jo bomo med drugim vprašali, kdaj bo nasproti ljubljanskega Živalskega vrta zraslo novo Biotehnološko središče. Glede na njeno raziskovalno delo pa nas bo zanimalo, kaj nam o tretjem valu epidemije covida v Sloveniji povedo odpadne vode. Prisluhnite intervjuju. Z dr. Majo Ravnikar se bo pogovarjal Iztok Konc.

Virologinja in biologinja; ena od najvplivnejših slovenskih znanstvenic

O gostji Intervjuja sodelavke pravijo, da je odločna, delovna in iznajdljiva. Navdušuje jih njena energija, pri njej pa zelo cenijo tudi to, da jim zna prisluhniti. V studiu se nam bo pridružila virologinja in biotehnologinja prof. dr. Maja Ravnikar, ki je z letošnjim letom prevzela vodenje Nacionalnega inštituta za biologijo. Zaradi funkcije, ki jo opravlja, jo bomo med drugim vprašali, kdaj bo nasproti ljubljanskega Živalskega vrta zraslo novo Biotehnološko središče. Glede na njeno raziskovalno delo pa nas bo zanimalo, kaj nam o tretjem valu epidemije covida v Sloveniji povedo odpadne vode.

Ljubljanska čistilna naprava pokriva 350.000 ljudi, prisotnost virusa gledamo še v odpadnih vodah v Kopru, Kranju, Celju, Velenju, Mariboru in Domžalah. Trenutno se količina virusa dviguje že ves mesec. Še posebej v vzhodni Sloveniji ... Količina virusa je tako velika, da se vidi, da je virusa ogromno.

Že zdaj bi lahko živeli normalno, če bi se držali osnovnih pravil. Da nosimo masko. Da ob vsakem prehladu, ob vsaki spremembi zdravstvenega stanja in glavobolu ostanemo doma. Prav tako, če je prehlajen otrok. In testiranje, testiranje, testiranje ... Brez tega epidemije ne bomo ukrotili. Veliko bo treba poslušanja, pogovarjanja in manj represije.

Iztok Konc