Intervju

Žiga Vavpotič: Ljubim Slovenijo, sem pa tudi njen kritik, ker bi lahko bila boljša

Nekoč pobudnik Simbioze in predsednik uprave Outfit7, danes svetovalec, podjetnik in še marsikaj

ŽIGA_VAVPOTIČ_3_LR
foto: osebni arhiv

Že kot osnovnošolec in dijak je Žiga Vavpotič sodeloval na številnih svetovnih kongresih mladih in ti so bili njegova vrata v svet. Kot študent je ustanovil svoje podjetje, mladim pomagal z Zavodom Ypsilon, starejšim pa z enim največjih in najuspešnejših medgeneracijskih projektov Simbioz@. Socialno podjetništvo je nato zamenjal za službo v mednarodno uspešnem podjetju Outfit7, kjer je začel kot pogodbenik, v nekaj letih pa postal predsednik uprave. Danes sedi v številnih odborih, svetuje, predseduje Slovensko-kitajskemu poslovnemu svetu, je eden najmlajših članov Trilaterale. In čeprav že nekaj let živi na Cipru, ljubi Slovenijo, a je obenem njen dobronamerni kritik.

"Na Slovenijo smo lahko upravičeno ponosni. To je država izjemnih posameznikov, tudi v kolektivnem športu nam kar gre. Ampak problem se pojavi, ko bi morali stopiti skupaj kot narod, se skupaj zavzeti za določene stvari. Tu začnemo z 'ego problemi' in ne znamo delovati enotno kot družba."

Svet ga je naučil, kaj je tisto, kar uspešno deluje, pravi Vavpotič. In to je med drugim pristop meritokracije.

"To pomeni, da najboljši ljudje dobijo najboljše priložnosti in naredijo svoje delo na najboljši možen način. In to v Sloveniji pogrešam."