Knjiga, ki pripoveduje tudi o tem, kako so se časopisi začeli dušiti v krempljih režima, je njegovo najdaljše novinarsko besedilo, v katerem je zapisal, da odlični odhajajo predčasno, povprečni pa se grebejo do vrha. Je mogoče z besedami premikati ta svet na bolje?

Novinar, ki je izstopil

Novinar in urednik Dejan Pušenjak je napisal knjigo, v kateri pripoveduje tudi o tem, kako so se časopisi začeli dušiti v krempljih režima. Knjiga Retrovizor je Pušenjakovo najdaljše novinarsko besedilo, v katerem ugotavlja, ko opisuje usodna dogajanja v medijih, da odlični odhajajo predčasno, povprečni pa se grebejo do vrha. Pušenjak časovna obdobja ocenjuje po tem, kakšno moč ima v njih beseda.

''V moji aktivni novinarski karieri je imela beseda večjo moč kot danes, z besedami je bilo mogoče vplivati na politična dogajanja, na sprejemanje odločitev, na besede so se odzivali z besedami. Danes se na razumno besedo z drugega zornega kota odgovarja s psovkami in žalitvami.''

 ''Kjer je oblast, tam je upor,'' pravi Dejan Pušenjak, ki je svojo novinarsko pot začel v uporniški mariborski Katedri, nato začel sodelovati z Večerom, kjer so ga zaposlili, z Večera je odšel na Delo, tam ostal petnajst let, se uvrstil med najboljša novinarska peresa, potem pa se je spet vrnil na Večer, ki ga je zapustil leta 2016. Teh burnih let in ozadij medijskih dogajanj se Pušenjak spominja v svoji knjigi, ki je izšla pred kratkim, v njej pojasni tudi, zakaj je izstopil, zakaj je zapustil službo, ki jo je imel neizmerno rad.

 

S kom pa bi si mojster besede Dejan Pušenjak ta hip želel narediti intervju? Pravi, da s predsednikom vlade, ker bi ga rad vprašal, kar ga nihče ne vpraša.

Ob koncu pogovora mu še predlagam, naj si zadnje vprašanje v najinem intervjuju zastavi sam. Pušenjak se pobara (v smehu): "Kakšni so vaši načrti za prihodnost?" In (si) odgovori: ''Najraje bi napisal še eno knjigo.''

 

 

 

 

Tatjana Pirc