Sezona zimskih športov se končuje. Letošnja zima je bila vsaj na gorenjskem koncu države radodarna s snegom, drugod pa ne tako zelo, pa tudi posebej mrzlo ni bilo. Zato bomo kot zadnji zimski šport v rubriki Hudo športni predstavili drsanje, s katerim se lahko ukvarjate tudi v zaprtih prostorih oziroma drsališčih. Prav tako je drsanje sorodno poletni športni aktivnosti – rolanju.

Začnemo s postavljanjem na drsalke, nato preidemo na led in k premikanju ter drsalnemu koraku

Sezona zimskih športov se končuje. Letošnja zima je bila vsaj na Gorenjskem koncu države radodarna s snegom, drugod pa ne tako zelo, pa tudi posebej mrzlo ni bilo. Zato bomo kot zadnji zimski šport v rubriki Hudo športni predstavili drsanje, s katerim se lahko ukvarjate tudi v zaprtih prostorih oziroma drsališčih. Prav tako je drsanje sorodno poletni športni aktivnosti – rolanju.

Kakšni naj bodo začetki, nam je povedal dr. Tomaž Pavlin s Fakultete za šport Univerze v Ljubljni, ki je bil nekoč profesionalni hokejist. Otroci ali mladi naj se z drsalkami spoznajo že prej - naj jih torej obujejo že doma ali preden stopijo na ledeno površino in poskusijo vstati, da dobijo občutek ravnotežja.

"Pomembno je, da je čevelj dobro pripet ali zavezan na nogo, noga mora namreč varno stati v drsalki. Ni dobro, da je čevelj prevelik, gleženj mora biti oprijet, ne pa fiksiran. Po tem, ko otrok dobi občutek ravnotežje, sledi prehod iz suhe na ledeno površino, kar je natežje." 

Začnemo z drsanjem naprej, rahlin prestavljanjem drsalk, da spreminjamo smer, potem sledi ustavljanje. Ko to obvladamo, se lahko učimo drsanja nazaj. Prav tako ne smemo pozabiti na padanje in vstajanje. Pri vstajanju se je treba naučiti korakov, ki nam pomagajo, da vedno znova ne zdrsnemo nazaj na led:

"Roke damo pred sabo, gremo na kolena, potem damo na led eno drsalko in se počasi dvignemo in zravnamo."

V drugi fazi učenja drsanja pa že prihaja do razlik. Odločite ne namreč moramo, ali bomo drsali kot umetnostni drsalci ali kot hokejisti. Elementi, ki jih potem usvajamo, so namreč različni, prav tako drsalke. Obstaja pa še tretja vrsta drsanja - hitrostno drsanje, kjer so dralke najdaljše, pri nas pa ta šport ni razvit (kot na primer na Nizozemskem). Več pa v oddaji!

Špela Šebenik