Slovenskemu združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, s katero želijo zagotoviti ustrezne aparate za napredno zdravljenje nekaterim skupinam bolnikov s krvnimi raki, se pridružujejo tudi študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Akciji zbiranja sredstev bo namenjen izkupiček dražbe malih črnih oblek, ki so jih pod vodstvom mentorjev fakultete ustvarili prav študenti. Gre za zaključek projekta Fenomen Chanel, ki se je začel že lani.

"Veseli smo, da so se odzvali študenti!"

Slovenskemu združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, s katerim želijo zagotoviti ustrezne aparate za napredno zdravljenje nekaterim skupinam bolnikov s krvnimi raki, se pridružujejo tudi študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Akciji zbiranja sredstev bo namenjen izkupiček dražbe malih črnih oblek, ki so jih pod vodstvom mentorjev fakultete ustvarili prav študenti. Gre za zaključek projekta Fenomen Chanel, ki se je po besedah Mateje Gaber, predavateljice na Filozofski fakulteti in vodje projekta, začel že lani.

Projekt je nastal v okviru Evropske noči raziskovalcev kot poklon ženski, ki je na nek način osvobodila druge ženske. Povezali sta se Filozofska fakulteta in Naravoslovnotehniška fakulteta z namenom, da povežemo znanost in neakademski svet, in mislim, da nam je to lepo uspelo. Imeli smo simpozij, izdali monografijo, zadnji, eksperimentalni del pa je zaživel z realizacijo malih črnih oblek, pojasnjuje Mateja Gaber.

Almiro Sadar, profesorico na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani in modno oblikovalko  veseli, da so sodelovali vsi študenti fakultete na vseh stopnjah.

 Obleke so nastale še preden je prišlo do zaprtja zaradi covida. Odločili smo se, da nastajajo po trajnostnih načelih, kot je trajnostna tudi mala črna obleka. V bistvu je tudi anti-modna, ker je modna že 100 let.

Gre za 50 oblek in vsaka ima svojo zgodbo. Razstavljene so v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani. Dražba bo potekala prek Facebook profila Naravoslovnotehniške fakultete od 19. do 25. marca.

 

Darja Groznik