»Zelo pomemben mikroelement za večino organizmov.« Tako doc. dr. Rok Frlan, mag. farm. s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani opiše molibden. Njegovo ime izhaja iz dejstva, da je zelo podoben svincu.

Mineral, ki je v nadzemnih delih stročnic, žitih ter svinjskih in govejih jetrcih

Petinšestdeset mikrogramov na dan v povprečju je količina, ko še ne govorimo o pomanjkanju molibdena. Kar je malo, zato tudi v našem okolju s premajhnimi vnosi nimamo težav, razen v primerih parenteralne prehrane. Z mešano in raznovrstno prehrano dnevnim potrebam torej po večini povsem zadostimo, pove doc. dr. Rok Frlan, mag. farm. iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

"Če zaužijemo 100 gramov riža, pokrijemo vse dnevne potrebe po tem mineralu."

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je leta 2010 na pobudo Evropske komisije ovrednotila nekatere pomembne zdravstvene trditve o molibdenu:

  • prispeva k normalnemu metabolizmu aminokislin z žveplom in sečne kisline,
  • prispeva k normalnemu delovanju celic,
  • prispeva k normalni rasti.

Nataša Rašl