Pogledali smo, kako poteka testiranje učiteljev in šolanje prve triade otrok v Šentvidu pri Stični, kako starši izražajo svoje nestrinjanje z zaprtjem šol v Zasavju in kako poteka šolanje na Hrvaškem.

V Zasavju starši odlagajo torbe pred šole, na Hrvaškem se je velika večina otrok danes vrnila v šole

Za učence prve triade se v večini osnovnih šol v rdečih regijah nadaljuje pouk. Zaposlene testirajo ob nedeljah ali zjutraj pred poukom. Sedem enot osnovne šole Stična vodi ravnatelj Marjan Potokar, ki nam je povedal, kako poteka šolanje prve triade in testiranje učiteljev.

V številnih mestih po državi so bili včeraj protesti za vnovično odprtje šol. V Zasavju se protest simbolno dogaja še danes, ko so starši prinesli torbe na stopnišča osnovnih šol. O tem smo se pogovarjali z Emanuelo Škalonja, predsednico Sveta staršev O.Š. Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi.

Z današnjim dnem se učenci hrvaških osnovnih šol vračajo v šole. Testiranj ne bo, 360 učiteljev v Zagrebu so  testirali v začetku decembra, ko jih je bilo na sars-cov-2 pozitivnih nekaj nad 3%, testirana skupina učencev pa je bila 100 odstotno negativna. Kot poroča Tanja Borčić Bernard, je le Istra, ki ima najboljše epidemiološke podatke, podaljšala šolanje od doma zaradi bližine Slovenije in Italije.

Darja Groznik, Karmen Štrancar Rajevec, Tanja Borčič Bernard