Najdišče: Luksor v Egiptu, datacija: 680 let pred našim štetjem. Predmet: sarkofag z mumijo, natančneje: edina staroegipčanska krsta s človeško mumijo, ki jo imamo v Sloveniji. Kdo je ta človek bil, kako je živel in kako je pripotoval k nam, pa v Torkovem kvizu!

Najdišče: Luksor v Egiptu, datacija: 680 let pred našim štetjem, predmet: staroegipčanski sarkofag z mumijo

Začnimo z imenom naše mumije. Razlaga Tomislav Kajfež, kustos v Narodnem muzeju Slovenije.

"Leta 1866 je prvo prebranje imena izvedel Albert Kosmač in takrat so brali njegovo ime Sahsahta. Potem so v 80. letih 20. stoletja dunajski egiptologi to revidirali in so ga brali Isahta. Leta 2008 pa je britanski egiptolog John Taylor iz Britanskega muzeja vnovič reditidal ime in danes beremo Akesuita."

Svečenik Akesuita je v Ljubljano pripotoval leta 1846. Tedanjemu Deželnemu muzeju v Ljubljani ga je podaril Anton Lavrin, avstrijski generalni konzul v Egiptu.

"Medicinska raziskava je pokazala, da je noter skelet moškega, ki je umrl v približno štiridesetem letu starosti. To je za tedanji Egipt lepa starost. In da ni fizično delal. Na kosteh ni znakov težkega fizičnega dela, torej je bil izobraženec, bil je svečenik."

Restavriranje lesenega sarkofaga se je začelo konec devetdesetih let in je trajalo do leta 2002. Takrat so opravili tudi številne interdisciplinarne in medicinske analize. Prve medicinske raziskave naše mumije pa segajo že v leto 1906, ko so jo prvič pregledali z rentgenom.

Darja Pograjc