Več kot 180 tisoč zaposlenih in vsako leto približno 10 novih trgovin. Med tistimi, ki bodo nosile letnico 2021 je tudi ljubljanska. Slovenija je dobila svojo prvo Ikeo, odprli jo bodo v četrtek – epidemiološki pogoji to omogočajo – prav tako se v četrtek začne spletna prodaja. Zato danes Torkov kviz o fenomenu tega švedskega pohištvenega velikana, in to s Slovenko, ki je zaposlena na samem sedežu podjetja.

Ikea ima 450 poslovalnic po svetu in več kot 180.000 zaposlenih

Trgovine na vseh celinah

Vsako leto pri Ikei odprejo približno deset novih trgovin. Med tistimi, ki bodo nosile letnico 2021, je tudi ljubljanska. Odprli jo bodo v četrtek, prav tako se v četrtek začne spletna prodaja.

"Ikea v Ljubljani naj bi bila štiristopetdeseta, tam nekje. Torej imamo 450 trgovin v 60 državah. Od naslednjega meseca pa bomo imeli trgovine tudi na vseh celinah. Manjkala nam je Južna Amerika in čez en mesec bomo odprli v Mehiki."

Podatke je za nas poiskala Maja Rutar Smedmark, ki na Švedskem živi 18 let, še dlje – in sicer že več kot dve desetletji – pa dela za Ikeo. Je ena od dveh Slovenk, ki sta zaposleni na sedežu podjetja, kjer je odgovorna za svetovno prodajo svetil.

Protokol poimenovanja pohištva

Nenavadna, zanimiva, pogosto tudi smešna in težko izgovorljiva imena pohištva so del identitete te blagovne znamke. Določen je protokol poimenovanja.

"Imamo službo, ki se ukvarja samo s tem. Vsako področje proizvodov dobi svoj seznam in ima določeno kategorijo. Posteljnina dobi ime po rastlini, roži. Zavese imajo ženska imena, pisarniški stoli moška. Jaz delam na lučeh in pri nas imamo imena manjših krajev. To je tako smešno! Ko se jaz peljem iz Älmhulta v Malmö, grem skozi celo pokrajino mojih luči!"

Ker so imena izdelkov v švedskem jeziku, pogosto povzročajo težave tudi zaposlenim. Kakšne, slišite v prispevku!

Darja Pograjc