Torkov kviz

Marcipan v kruhu in pici?

Bolj ko je marcipan bel, več je v njem sladkorja

marzipan-potatoes-1731189_1920
foto: pixel2013

Izvor mandljev je sicer še predmet strokovnih debat. Je pa verjetnost, da izvirajo iz Kitajske in osrednje Azije, od koder so prek svilne poti dosegli Evropo, velika. Nasadi dreves so se zgostili na območju Španije, Francije in Italije. "Topli kraji," pravi Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka slaščičarstva v živilski šoli v Biotehničnem izobraževalnem centru Ljubljana.

Če mandljem dodamo sladkor in vse skupaj (v razmerju ena proti dve) zmeljemo v t. i. melanžerju, dobimo gladko in sijočo zmes, ki ji rečemo marcipan. Zaradi dolgotrajnosti postopka ročna izdelava v slaščičarnah izginja, izjema so butične slaščičarne.

"Po okusu je krasen, na pogled pa ni tako zelo lep. Če je osnova bela, lahko marsikaj dodaš. Če je rumena, jo je pa težje obarvati."

Marcipan naj bi v Evropo pripeljal Marco Polo.

"Nekateri pravijo, da so bile grške nune tiste, ki so v času suše poskušale nahraniti ljudi. Pšenice ni bilo in zato so iz sladkorja in mandljev, ki so jih imele v kleteh, naredile med, jedem dodale še kakšen sirup, in načeloma naj bi izhajalo iz tistih krajev."