Smo v drugem tednu letošnje subvencijske kampanje, ki bo trajala do 6. maja. V tem času upravičenci, ki imajo vsaj 1 ha kmetijskih površin in so vpisani v register kmetijskih gospodarstev ter izpolnjujejo vse predpisane pogoje, lahko v zbirni vlogi vlagajo zahtevke za plačila na hektar ali na glavo živine. Letošnja novost, ki je pomembna predvsem za mlade prevzemnike, je ukinitev samodejnega prenosa plačilnih pravic v primeru spremembe nosilca kmetije. Druga novost, ki so se je razveselili rejci drobnice, pa je uvedba novega proizvodno vezanega plačila za drobnico. Uspešna oddaja vloge za pridobitev sredstev je za vsako kmetijo eden najzahtevnejših opravkov, zato večini upravičencev pomagajo kmetijski svetovalci. Na vprašanja o letošnji subvencijski kampanji bosta v Svetovalnem servisu odgovarjala Ema Žugman z Agencije za kmetijske trge in Štefan Kuhar s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana.

Mladi prevzemniki kmetij so morali urediti prenos kmetije, sicer ne bodo mogli uveljavljati plačilnih pravic

Smo v drugem tednu letošnje subvencijske kampanje, ki bo trajala do 6. maja. V tem času upravičenci, ki imajo vsaj 1 hektar kmetijskih površin, so vpisani v register kmetijskih gospodarstev ter izpolnjujejo vse predpisane pogoje, lahko v zbirni vlogi vlagajo zahtevke za plačila na hektar ali na glavo živine. Letošnja novost, ki je pomembna predvsem za mlade prevzemnike, je ukinitev samodejnega prenosa plačilnih pravic v primeru spremembe nosilca kmetije. Druga novost, ki so se je razveselili rejci drobnice, pa je uvedba novega proizvodno vezanega plačila za drobnico.

Uspešna oddaja vloge za pridobitev sredstev je eden najzahtevnejših opravkov za vsako kmetijo, zato večini upravičencev pomagajo kmetijski svetovalci. Na vprašanja o letošnji subvencijski kampanji bosta v Svetovalnem servisu odgovarjala Ema Žugman z Agencije za kmetijske trge in Štefan Kuhar s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana.

Jernejka Drolec