V Sloveniji se po lavinskem katastru, ki ni aktualiziran, vsako leto sproži več kot tisoč 250 plazov. Naša država kljub temu nima organizirane lavinske službe, kakršno poznajo v drugih alpskih državah. Razmere v visokogorju so zaradi obilice snega, pogostega vetra in mraza letos še posebej nepredvidljive in nevarne za obiskovalce gora. Po statističnem povprečju plazovi pri nas na leto zahtevajo eno do dve smrtni žrtvi, zadnja tragična nesreča v ostenju Storžiča, je botrovala preseganju tega števila.

V pogovoru z Aljano Jocif tudi o znanju, izobraževanju, priporočilih, izkušnjah in pravi opremi, ki pomembno vplivajo na odločitve za zimske ture v visokogorju in na večjo varnost. Gostje:

- Miha Pavšek, Geografski inštitut ZRC SAZU,
- Gregor Bahun, Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Tržič- Zelenica
- Klemen Volontar, gorski reševalec, vodnik reševalnega psa, inštruktor, miner snežnih plazov,
- dr. Iztok Tomazin, gorski reševalec in zdravnik.

Ogromno snega, med epidemijo na hitro priučeni turni smučarji, neustrezno znanje glede uporabe opreme, o teh in drugih dejavnikih tveganja; tudi o tovarištvu v gorah in zanesenjakih lavinskega opazovanja

V Sloveniji se po lavinskem katastru, ki ni aktualiziran, vsako leto sproži več kot 1250 plazov. Naša država kljub temu nima organizirane lavinske službe, kakršno poznajo v drugih alpskih državah. Razmere v visokogorju so zaradi obilice snega, pogostega vetra in mraza letos še posebej nepredvidljive in nevarne za obiskovalce gora. Po statističnem povprečju plazovi pri nas na leto zahtevajo eno do dve smrtni žrtvi, zadnja tragična nesreča v ostenju Storžiča je prispevala k preseganju tega števila.

V pogovoru z Aljano Jocif tudi o znanju, izobraževanju, priporočilih, izkušnjah in pravi opremi, ki pomembno vplivajo na odločitve za zimske ture v visokogorju in na večjo varnost. Gostje:

Miha Pavšek, Geografski inštitut ZRC SAZU,
Gregor Bahun, Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Tržič - Zelenica
 Klemen Volontar, planinski vodnik in reševalec, vodnik reševalnega psa, inštruktor,
– dr. Iztok Tomazin, gorski reševalec in zdravnik.

Aljana Jocif