Sobotni glasbeni večer

Marco Pierobon in Simfonični orkester RTV Slovenija

Blišč Broadwaya in Hollywooda

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Glasbeno uredništvo Prvega programa Radia Slovenija in Simfonični orkester RTV Slovenija v Studiu 26 pripravljata radijski koncert klasičnih broadwayskih in hollywoodskih skladb pod vodstvom gostujočega trobentača in dirigenta Marca Pierobona. Karizmatični italijanski glasbenik Marco Pierobon je v svoji dosedanji karieri nanizal številna sodelovanja s priznanimi orkestri in dirigenti (milanska La Scala, Angleški in Dunajski komorni orkester, simfonični orkestri iz Chicaga, Bolzana, San Rema …). Od leta 2014 aktivno deluje tudi kot dirigent. V svojih glasbenih raziskovanjih združuje klasično razgledanost in iskrivi pogled v prihodnost, saj se loteva tako zgodovinskih kot sodobnih del, resni glasbi pa postavlja ob bok izbrane vrhunce svetovne popularne glasbe. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je Pierobon kot trobentač in dirigent prvič sodeloval leta 2019 v abonmaju Mozartine, tokrat pa se je pri sestavljanju programa poglobil v raznolike svetove z broadwayskih odrov in iz hollywoodskih filmov. Potep po neskončnih prostranstvih vesolja s postanki v zgodbah znanih filmskih junakov, ki so jih z glasbo naslikali John Williams, Ennio Morricone, Danny Elfman, Harold Arlen, Alan Silvestri in drugi, bo zaokrožil poklon velikanu ameriške popularne in klasične glasbe Georgu Gershwinu z izborom biserov iz njegovega opusa.

Marco Pierobon je program prilagodil izrednim razmeram in aranžmaje skladb napisal tako, da jih bo mogoče izvesti v prilagojenih okoliščinah z upoštevanjem varnostnih zdravstvenih ukrepov, kar pa ne bo okrnilo glasbenega doživetja poslušalcev in gledalcev. Člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija se bodo lahko ponovno izkazali v obvladovanju raznolikega repertoarja, s katerim želijo v teh za glasbenike še posebno negotovih časih v naš vsakdanjik vnesti optimizem in veselje do spoznavanja neskončnih svetov, ki nam jih v domišljiji naslika glasba. Sobotni glasbeni večer boste lahko spremljate v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa, pa tudi v videoprenosu na portalu RTV 4D, na spletni strani Prvega ter na Facebook straneh Prvega in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Program bo z besedo pospremila glasbena urednica Teja Klobčar.