Slovencem po svetu

Slovenec Igor Leiler  v Kjotu Japonce  že vrsto let seznanja s slovensko kulinariko

Pandemija je tudi na Japonskem močno zarezala v gostinstvo

svilnica_Cettia-cetti_E046833_TomiTrilar-PMSL
foto: Tomi Trilar

V oddaji se ustavljamo   na Japonskem, kjer že več kot štiri desetletja živi Igor Leiler, ki se v Kjotu ukvarja z gostinstvom in v svoji restavraciji Pikapolonca Japonce seznanja s slovensko kulinariko. Nekoliko podrobneje je povedal tudi, kako deluje v razmerah pandemije, spomnil pa se je  tudi na  potres in nesrečo v Fukušimi, od katere prav zdaj mineva  deset let. Predstavljamo  tudi zgodbo novega lektorja slovenskega jezika v Beogradu Nejca Robide, ki se je v srbsko prestolnico preselil prav  sredi epidemije in novo študijsko leto na tamkajšnji filološki fakulteti začel v popolnoma drugačnih razmerah, kot jih je bil vajen. Pomudili smo se  tudi pri slovenskih rojakih v Avstraliji in se z Marto Magajna pogovarjali o trenutnih razmerah v deželi tam spodaj , kjer so se pred kratkim sešli predstavniki slovenskih organizacij iz Novega Južnega Welsa in organizirali Odbor za  slovesno zaznamovanje 30.letnice samostojne Slovenije. Seznanjamo pa vas tudi s spletnim seminarjem za slovenske učitelje z južne poloble, ki prav te dni poteka v organizaciji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavoda za šolstvo.