V soboto je slovensko javnost pretresla novica o eni izmed najhujših nesreč v naših gorah v zadnjih desetletjih. V njej so tri osebe izgubile življenje, še tri pa so bile poškodovane vendar so po zadnjih informacijah izven življenjske nevarnosti. V istem dnevu je na Kaninu življenje v plazu izgubil tudi turni smučar. Pogovor z inštruktorjem gorske reševalne službe in strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije Matjažem Šerkezijem.

Pogovor z Matjažem Šerkezijem po nesreči na Storžiču

V soboto je slovensko javnost pretresla novica o eni najhujših nesreč v naših gorah v zadnjih desetletjih. V njej so tri osebe izgubile življenje, še tri pa so bile poškodovane, vendar so po zadnjih informacijah izven življenjske nevarnosti. V istem dnevu je na Kaninu življenje v plazu izgubil tudi turni smučar.

V preteklem tednu so tako rekoč vsi mediji javnosti posredovali sporočila stroke, naj se ne odpravlja v gore in da so razmere v visokogorju zares težke. Zakaj po vašem ljudje ne ubogajo teh opozoril? Odgovarja inštruktor gorske reševalne službe in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi: 

"To so situacije, ki si jih res nihče ne želi in govorijo o resnosti razmer v tem trenutku. Tako da tudi tisti, ki so najbolj izkušeni, ki imajo ogromno znanja, izkušenj, ne znajo vsega predvideti ... Tudi sam sem bil v soboto v gorah, videl sem razmere, ki jih je težko predvideti. Obenem pa sem videl ljudi, ki so se dobesedno sprehajali tam brez nekega potrebnega znanja in celo v kratkih hlačah ter brez nahrbtnika, kljub zelo nizkim temperaturam."

Jure K. Čokl