UK 12, US 8, FR T 3, IT 44, EU 38. To so različne oznake za načeloma isto velikost določenega oblačila in pomenijo, da je proizvajalec uporabil kroj s prsnim obsegom 88 cm, pove asist. dr. Tanja Podbevšek iz Katedre za tekstilno in oblačilno inženirstvo na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Zakaj vam je obleka določene velikosti v eni trgovini prav, v drugi ne?

UK 10, US 6, FR T 3, IT 42, EU 38. To so različne oznake za načeloma isto velikost določenega oblačila in pomenijo, da je proizvajalec uporabil kroj s prsnim obsegom 88 cm, pove asist. dr. Tanja Podbevšek iz Katedre za tekstilno in oblačilno inženirstvo na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

"Naš način označevanja s številkami 38, 40 itn. smo povzeli po nemškem sistemu, ker so naši krojači v zgodovini hodili na izobraževanja v München in na drugo nemško tržišče. Od tam so ta način prinesli v slovensko oblačilno industrijo." 

Industrija se torej pri oblačilih ravna po prsnem obsegu, preostali del kroja, torej širina bokov in tako naprej, pa je svobodna odločitev proizvajalca.

 

Nataša Rašl