Za vpis na oblikovne šole in umetniške gimnazije je potreben (tudi) uspešno opravljen preizkus likovne nadarjenosti. V teh dneh na različnih platformah in ustanovah potekajo različni tečaji oziroma priprave na takšne preizkuse. Tudi v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer je kustosinja pedagoginja Nataša Braunsberger povedala, da je likovna nadarjenost po definiciji naravna sposobnost posameznika, ki omogoča visoke dosežke na likovnem področju. Zajema tako motivacijo oz. voljo do ustvarjanja, nenavadne, izjemne likovne rešitve in tako imenovane vizualno-spacialne sposobnosti.

V teh dneh potekajo priprave na preizkuse likovne nadarjenosti

Za vpis na oblikovne šole in umetniške gimnazije je potreben (tudi) uspešno opravljen preizkus likovne nadarjenosti. V teh dneh na različnih platformah in ustanovah potekajo različni tečaji oziroma priprave na takšne preizkuse. Tudi v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer je kustosinja pedagoginja Nataša Braunsberger povedala, da je likovna nadarjenost po definiciji naravna sposobnost posameznika, ki omogoča visoke dosežke na likovnem področju. Zajema tako motivacijo oz. voljo do ustvarjanja, nenavadne, izjemne likovne rešitve in tako imenovane vizualno-spacialne sposobnosti.

"Mi verjamemo, da se da likovnih tehnik do določene mere tudi priučiti. Torej genetski in okoljski dejavniki se med seboj prepletajo. Če je dovolj volje, vztrajnosti in zagnanosti ter, seveda, če imaš dobrega mentorja, se lahko osnovnih tehnik zadovoljivo naučiš." 

Na trgu je tudi veliko aplikacij, knjig in priročnikov za učenje osnov risanja. Mnenja o njih so v strokovnih krogih različna.

"Otroka ali odraslega je vseeno treba pravilno usmerjati. Ne posegati v njegovo lastno razmišljanje in ustvarjalnost, ampak ga samo na pravi način voditi. Na naših delavnicah spodbujamo, da otroci poskušajo čim več sami ustvariti in narisati." 

Nataša Rašl