Po večmesečnem premoru se v šole vračajo vsi učenci prve triade osnovne šole, vrata za vse odpirajo tudi vrtci. Preverili smo, kako poteka pouk na Osnovni šoli Bizeljsko. Danes sicer pouk prek spleta bojkotirajo dijaki, združeni v gibanje Zahtevamo šolo, ki opozarjajo na to, da izobraževanje na daljavo ni primerna rešitev za trenutno situacijo in da pristojni niso naredili dovolj, da bi se lahko šolarji izobraževali v šolah kljub slabši epidemiološki sliki. Več pa Špela Šebenik in Suzana Vahtarič.

V šole so se vrnili vsi učenci prve triade osnovne šole, vrata za vse odpirajo tudi vrtci

Po večmesečnem premoru se v šole vračajo vsi učenci prve triade osnovne šole, vrata za vse odpirajo tudi vrtci. Preverili smo, kako poteka pouk na Osnovni šoli Bizeljsko.

Danes pouk po spletu bojkotirajo dijaki, združeni v gibanje Zahtevamo šolo, ki opozarjajo na to, da izobraževanje na daljavo ni primerna rešitev za sedanjo situacijo in da pristojni niso naredili dovolj, da bi se lahko šolarji izobraževali v šolah kljub slabši epidemiološki sliki. Pred kratkim so dijaki, združeni v gibanje Zahtevamo šolo, na ministrstvo odnesli javno pismo, v katerem opozarjajo, kako zelo razmere med epidemijo in vladni ukrepi vplivajo nanje – na njihovo šolanje in življenje sploh. V njem so zapisali, da »učenje na daljavo ni primerna rešitev za trenutno situacijo«, da njihova »izobrazba in razvoj stagnirata«, da nimajo »časa, da bi čakali na umiritev okužb«, ker jim »svet v obdobju, ki bo sledilo, ne bo prizanašal«. Zahtevali so tudi sestanek z odgovornimi, a so ga na ministrstvu s prejšnjega tedna hoteli preložiti prav na današnji dan. To so mladi zavrnili, saj je bil datum bojkota predavanj po zoomu znan že prej.

Dan Grabnar, maturant na Gimnaziji Poljane in eden izmed pobudnikov gibanja Zahtevamo šole, poudarja, da je bojkot podprlo 90 odstotkov ravnateljev srednjih šol.

"Mislim, da samo na petih šolah ne bodo dobili opravičenih ur. Tako računamo, da se bo kar veliko število dijakov danes udeležilo bojkota."

 

 

Drago Balažič, Špela Šebenik, Suzana Vahtarić