Ob mednarodnem dnevu žena bomo tudi mi dobršen del nocoj namenili Rominjam. Predstavili bomo dve zgodbi, prva prihaja iz štajerskega, druga pa iz prekmurskega konca. Najprej se bomo pogovarjali s 25. letno Amando Fetahi iz Maribora, ki je z nami delila pogled kakšna je sodobna romska ženska, nato se bomo pogovarjali še s 56. letno Anico Baranja iz Zenkovcev, ki je v mladosti, zaradi boljših priložnosti za zaposlitev, zapustila domače romsko naselje in se preselila na Gorenjsko. Zavili bomo še v mestno občino Mursko Soboto, ki pripravlja vse potrebno za legalno širitev največjega romskega naselja pri nas, Pušče.

Kakšna je oziroma naj bi bila sodobna romska ženska? Izobražena? Zaposlena? Mama in žena?

Ob mednarodnem dnevu žena smo tudi mi dobršen del oddaje namenili Rominjam. Predstavili bomo dve zgodbi. Prva od dveh zgodb, ki jo predstavljamo, prihaja iz štajerskega konca. Prejšnji teden smo se po mariborskem lentu sprehodili s 25-letno Amando Fetahi, ki je z nami delila svojo zgodbo in pogled na svet, ki ga je oblikovalo za veliko Romov morda malce bolj sodobno razmišljanje. Pogovor smo začeli v rodnem mestu, Mariboru, kjer je preživela dobršen del svoje mladosti.

"Moje odraščanje je bilo povsem normalno, v večji meri zaradi tega, ker je naša družina bolj moderna in pri nas ne veljajo nekatera pravila kot pri drugih Romih v Mariboru, da bi ti družina zapovedovala, s kom se recimo lahko družiš. S sorojenci nismo nikoli čutili nekega pritiska, da moramo biti zaprti v skupnosti in se družiti samo z Romi," nam je med drugim zaupala Amanda Fetahi.

In ravno zaradi družbe, ki jo je imela v najstniških letih, srednjega šolanja ni dokončala, vendar želja po poklicu še vedno ostaja. Na vprašanje, kaj bi rada postala, ni znala odgovoriti. Zanima jo veliko stvari. Kmalu se ji je ponudila priložnost za delo v Ljubljani, kamor se je naposled tudi preselila. Potem ko je izgubila službo, se je s partnerjem preselila nazaj v Maribor. Letos bo odprla tudi društvo za Rominje in pripadnice večinskega prebivalstva ter na ta način razbijala stereotipe o romskih ženskah.

"Sodobna romska ženska je ženska, ki se lahko šola, lahko je zaposlena, lahko je tudi podjetnica, sama si lahko izbere, kdaj se bo poročila, predvsem pa s kom," je še dodala Amanda Fetahi.

Druga zgodba prihaja iz Zenkovcev, tam živi 56-letna Anica Baranja. V mladosti jo je pot zaradi službe odpeljala v Kranjsko Goro. Tam je živela enajst let in opravljala delo v gostinstvu, ki ga je, kot pravi, opravljala z veseljem. Na to podalpsko vas ima zelo lepe spomine. Obžaluje le to, da se v času, ko je živela tam, ni naučila smučati. Anica si danes želi, da bi dobila primerno službo, rada skrbi za svoj vrt in se druži s pozitivnimi ljudmi, kakršna je tudi sama.

Odpravili smo se še v občino Murska Sobota, kjer živi pribižno 1200 Romov. V marsičem je Mestna občina Murska Sobota prva, ko gre za urejanje položaja Romov in izstopa po številnih dobrih praksah. Se pa na Pušči, v največjem romskem naselju pri nas, spopadajo s prostorsko stisko, zato so že zagotovili novo zazidljivo površino, na kateri bo nastala nova Pušča.

Celotno oddajo smo opremili z glasbeno opremo, ki so jo ob mednarodnem dnevu žena prispevale tako Rominje kot tudi pripadnice večinskega prebivalstva, ki prepevajo v romščini in Romih.

 

Sandi Horvat