Prva marčevska oddaja prinaša kar nekaj zgodb, povezanih z izobraževanjem. Najprej bomo preverili, kako poteka program socialne aktivacije Rominj, ki se je moral zaradi razmer v državi preseliti na splet. Pogovarjali smo se z dijakinjama zaključnih letnikov, ki ravno v teh dneh sprejemata eno večjih odločitev; vpis na fakulteto. Informativni dnevi so letos potekali nekoliko drugače, med drugim smo ju vprašali, ali je bila odločitev tudi zaradi tega nekoliko težja? Po tem, ko so se za vse učence in dijake končale zimske počitnice bomo podali še nekaj nasvetov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na kaj biti pozoren pri vrnitvi nazaj v šolske klopi.

Skupaj s poslušalci bomo izbirali še skladbo minulega meseca. Na domačem delu se bodo za glasove pomerili Damir Mazrek s skladbo Cold morning in zasedba Amala s skladbo Zemlja, veter, ogenj. Na tujem delu pa vam tokrat na izbiro ponujamo skladbo Romane Čave, ki jo prispeva Leo G ter Solo pienso en bailar zasedbe Achilifunk Sound System meet Los Retrovisores.

To vprašanje si te dni zastavlja veliko dijakov, ki se vpisujejo na fakulteto. "Izbira fakultete je pomemben korak v dobi najstnika," meni dijakinja srednje ekonomske šole Murska Sobota Veronika Horvat.

Prva marčevska oddaja je prinesla kar nekaj zgodb, povezanih z izobraževanjem. Najprej smo preverili, kako poteka program socialne aktivacije Rominj, ki se je moral zaradi razmer v državi preseliti na splet. Projektna partnerja RIS Dvorec Rakičan in Ljudska univerza Lendava sta uspešno sklenila še en cikel programa socialne aktivacije, namenjenega romskim ženskam. Ljudska univerza izvaja številne programe za Rome. Ena od njih je socialna aktivacija za Rominje.

"Programe smo zaradi epidemije prilagodili razmeram. Na zavodu spodbujamo medsebojno pomoč. Med drugim ponujamo tudi učno pomoč in individualna svetovanja. Zaposlene imamo tri Rominje, ki zvajajo tudi številne projekte za mlade Rome. S takšnim kadrom smo pri svojem delu še uspešnejši. Pomembno je, da pri pomoči Romom sodelujejo Romi sami," poudarja direktorica Ljudske univerze Lendava Rahela Hojnik Kelenc.

Pred dvema tednoma so se šolska vrata po zimskih počitnicah prvič odprla na vzhodu države, kjer smo se pogovarjali z dijakinjama zadnjih letnikov. Veronika Horvat iz Gornje Radgone in Marlena Horvat Sandreli iz Murske Sobote te dni sprejemata eno pomembnejših odločitev; izbrati pravo fakulteto za nadaljevanje izobraževanja. Marlena bi študirala oblikovanje, Veronika pa bo ostala v ekonomskih vodah, končuje tudi srednjo ekonomsko šolo. V ekonomiji se je našla, pravi.

"So pa bili štirje meseci izobraževanja na daljavo kar precejšen izziv. Zase lahko rečem, da sem imela kar srečo, ker sem imela mir doma, svojo sobo in podporo staršev. Poznam pa sovrstnike, ki te sreče niso imeli. Tudi zdaj, ko se odločam za študij, mi je v veliko pomoč družina. Sama sem se sicer udeležila kar nekaj informativnih dnevov, ki so letos potekali po spletu. Saj dobiš vse potrebne informacije glede študija, vendar vseeno ne začutiš tiste pripadnosti, energije fakultete, ki bi jo sicer dobila, če bi informativni dnevi potekali tako kot prejšnja leta," poudarja Veronika Horvat.

S poslušalci smo izbrali tudi skladbi preteklega meseca, tokrat celo dvomesečja. Na domačem delu je največ glasov poslušalcev prejel Damir Mazrek s skladbo Cold morning, na tujem pa skladba Solo pienso en bailar zasedbe Achilifunk Sound System meet Los Retrovisores.

Sandi Horvat