Med štirimi stenami

Boris Krabonja: "UPornika se ne da prositi za miloščino"

"V zadnji kurilni sezoni smo položnice za ogrevanje plačali prav vsem našim odjemalcem."

Upornik
foto: RTV Slovenija

Od decembra leta 2016 so pri Uporniku pomagali okoli tisoč ljudem in za njihove položnice, hrano in druge potrebe od kakšnih tri tisoč donatorjev zbrali skoraj 800 tisoč evrov. Zadnje leto je bilo še zlasti hudo tudi za mnoge enostarševske družine, a so bili tudi donatorji še bolj odprtih rok. Pri uporniku so zadovoljni, da so lahko to zimo plačali položnice za ogrevanje ali električno energijo prav vsem svojim odjemalcem. V oddaji Med štirimi stenami gostimo prvo ime Upornikov, Borisa Krabonjo.

 

Zakaj ne znamo plačati dela, opravljenega dela?

"To je filozofija turbokapitalizma, kjer je treba človeku dati toliko, da ne umre od lakote, hkrati pa toliko, da ne bo sit. In ga imajo ves čas v poziciji strahu. Torej, ne to, da mu daš tri sendviče, da bo sit, pač pa mu daš enega in ga vedno znova prepričuješ, da mu lahko vzameš tudi tega. Taki ljudje so potem pohlevni, tiho, se ne upirajo, ždijo med štirimi stenami in upajo, da ne bodo izgubili tega minimuma, ki ga imajo. In to je čisto tipična filozofija kapitalističnih družb."

Pri UPorniku so doslej pomagali že kakšnim tisočim ljudem in za to dobili donacije od tri tisoč donatorjev. Pomagajo ljudem, ki se vsak mesec znajdejo pred dilemo - ali bodo plačali položnice in ostali lačni ali pa bodo jedli in ne bodo mogli plačati položnic.

Krabonja: "Dokler nismo začeli plačevati položnic za ogrevanje oz. elektriko, smo imeli vsako pomlad in zgodje poletje opraviti z deložacijami zaradi neplačanih računov. Plačati položnico je veliko ceneje kot pa plačevati izvršbe."

Pri UPorniku nočejo, da bi imeli varovanci občutek, da morajo prosjačiti za pomoč, saj so le mediatorji med tistimi, ki podarijo denar in tistimi, ki ga potrebujejo. V največje zadovoljstvo je zanje, da ljudje radi prihajajo in da nimajo občutka, da dobivajo miloščino.

UPornik - letno poročilo