Slovenjgradčan, avtor viže stoletja Kam le čas beži, je vedno prisluhnil sočloveku

Različni so obrazi lokalnih junakov in hkrati kje drugje jih iskati kot na Koroškem, ki jo zaznamujejo kleni in neutrudni posamezniki. Eden takih je Franc Šegovec, ki je pred skoraj 70. leti ustanovil ansambel Štirje kovači in s tem oral ledino v slovenski narodno zabavni glasbi. Tudi zaradi njegovega odnosa do življenja in sočloveka ansambel vse od ustanovitve neprekinjeno deluje, ob tem pa so prisluhnili zgodbam malih ljudi, ki so jim pomagali po svojih močeh – z glasbo.

Franc Šegovec je s Štirimi kovači tisti, ki je ob Avsenikih in Slakih postavil temelje za razvoj in razcvet te glasbene zvrsti pri nas.

Če bo vse po sreči, bo ansambel Štirje kovači vpisan v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejši neprekinjeno delujoči narodnozabavni ansambel. Zasedba Štirje kovači, ki so se poimenovali tako, ker so vsi prvotni člani delali v slovenjgraški kovačnici, deluje od leta 1954.

Franc Šegovec je zaradi svojega življenjskega dela in njegovega izjemnega prispevka glasbeni kulturi tudi častni občan Mestne občine Slovenj Gradec.

Metka Pirc