Pričelo se je kitajsko novo leto, ki je v preteklosti vsako leto prineslo najbolj množične svetovne migracije. Že drugo leto zapored pa na Kitajskem praznujejo novo leto drugače. Več nam je razkrila Sanela Kšela, ki je magistrirala iz programa Sinologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. S kitajsko kulturo in jezikom se ukvarja 8 let. Tri leta je živela na Kitajskem (dve leti in pol v Wuhanu in pol leta v Kunmingu). Z njo se je pogovarjal Marko Rozman.

Zaradi virusa tudi letos okrnjeno praznovanje kitajskega novega leta

Pričelo se je kitajsko novo leto, ki je v preteklosti vsako leto prineslo najbolj množične svetovne migracije. Že drugo leto zapored pa na Kitajskem praznujejo novo leto drugače. Razlaga Sanela Kšela, ki je magistrirala iz programa Sinologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. S kitajsko kulturo in jezikom se ukvarja osem let. Tri leta je med drugim živela na Kitajskem - dve leti in pol v Wuhanu in pol leta v Kunmingu.

Novoletna praznovanja so vedno praznovali v krogu družine. Od lani je drugače. Tudi letos vlada priporoča, naj ne potujejo, kljub temu, da gre za izrazito družinski praznik, veliko je migracij. Za sabo puščamo leto podgane, vstopamo v leto bivola.

Napovedujejo, da je pred nami nekoliko boljše leto, da bo pot do cilja sicer težja, a na koncu bomo želi sadove svojega dela.

Potovanj bo letos res manj, letališče v Pekingu ima kar 81% manj prometa. Sicer pa so običaji zapovedani, čistijo, kuhajo, zvečer pogledajo kakšno oddajo, 15. dan pa je praznik lampijonov in takrat se praznovanje konča. Tudi Kitajci po svetu praznujejo v krogu družine.

 

Marko Rozman