Za selitev svoje predstave oz. koncerta na splet sta se odločila tudi Zoran Predin in Uroš Kuzman.

Za selitev svoje predstave oz. koncerta na splet sta se odločila tudi Zoran Predin in Uroš Kuzman

Kantavtor in eden najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov Zoran Predin deli usodo številnih slovenskih umetnikov in kulturnikov, ki so tako rekoč že leto dni brez pravih nastopov in živega stika z občinstvom. Pravi, da vse to vpliva tudi na sam ustvarjalni proces. Namreč v prvih tednih po razglasitvi epidemije je bilo vse, kar je napisal in ustvaril, črno, turobno, narejeno z jezo. Pozneje mu je uspelo v svoje ustvarjanje vnesti več vedrine in optimističnega duha ter zavzeti nekakšno distanco do aktualnega časa. Ob tem pa Zoran Predin ne spada med tiste glasbenike, ki so rešilno bilko poiskali v tako imenovanih koncertih iz domače dnevne sobe.

»Nekako se mi je zdelo, da na tak način nisem avtentičen. Da energija, ki jo pošiljam ob izvedbi v živo, ni enaka na elektronski način.«

»Če pa je to edina možnost komunikacije s publiko, pa rade volje pristaneš na to,« dodaja Predin, ki opaža, da so nekateri umetniki bolj, drugi manj prizadeti:

»Glasba za oči v tem svetu ni izgubila veliko. Tisti, ki se že tako prek elektronskih medijev obračajo na ljudi, so jo bolje odnesli. Vsi ostali, ki igramo, kjer je atmosfera, kjer vidiš vsakega v publiki v oči, mi pa smo potegnili najkrajšo. Ker naše pesmi so sestavljene tudi iz energije, ki se prenaša z nastopom. To je nekaj, kar ti dobiš od publike, in potem tudi daš to publiki nazaj.«

Svojo predstavo je v teh dneh na splet prenesel tudi Uroš Kuzman. Profesor Kuzman mlajši na daljavo predava po zoomu. Po generalki je povedal, da so vtisi mešani:

»Ni enako, kot če nastopaš pred publiko, si deležen aplavzov, vidiš nasmejane obraze pred seboj, ampak bomo nekako zmogli tudi tako. Dejstvo je, da je razprodano, da si ljudje želijo tega, da so lačni teh dogodkov, da imajo nekaj nostalgije po gledališču.«

Predstava ne bo potekala iz dnevne sobe. Gre za aktualizirano, a že prej na odrih po Sloveniji dobro preverjeno besedilo. V spletno različico so vključili tudi tehnične dodatke, elemente, ki jih sicer uporabljajo učitelji.
»Odsotnost občinstva je tu velik problem. Tu so glasbeni izvajalci v prednosti, lažje ob hladni publiki odigrajo pesmi, ki jih znajo. Mi stand up komiki pa res veliko počrpamo iz občinstva. Smeh je del predstave. Imaš pa na zoomu vsaj malo občutka, kaj se dogaja na drugi strani, če imajo ljudje prižgane kamere, vidiš nasmejane obraze. Si pravzaprav vesel, če je kdo pozabil izklopiti mikrofon in slišiš še smeh,« sklene Kuzman.

Andreja Gradišar