Jutranji pogovor z dopisnikom iz Rima Jankom Petrovcem.

Rim in okoliška dežela Lacij sta trenutno – podobno kot dežele ob meji s Slovenijo – v rumenem območju najmanj strogih ukrepov. Kar pomeni, da večina otrok in najstnikov hodi k pouku v šole, gostinski lokali so za največ štiri goste pri eni mizi odprti do 18h, trgovine so odprte – z izjemo nakupovalnih centrov ob koncu tedna, odprti pa so tudi muzeji in galerije.

Nova vlada naj bi v teh dneh sprejela nov dekret, s katerim bo podaljšala večino omenjenih ukrepov do konca velikonočnih praznikov – tudi letos se bodo Italijani torej ob pomladnih počitnicah zadrževali blizu doma. Novost je v tem, da naj bi s Svetovnim dnevom gledališča, 27. marca, vendarle dovolili odprtje kinov in gledališč, toda samo v deželah rumenega območja – se pravi tam, kjer so ukrepi najmanj strogi.

Vatikan bo kot prva na svetu zaključil s kampanjo cepljenja, ki je cepljenje s cepivom Pfizer – BioNTech pričel sredi januarja. Takrat je v državo prispelo 10.000 odmerkov cepiv.

Vatikan ima sicer samo dobrih 600 državljanov, ampak do zdravstvenega varstva je v tej državi upravičenih okoli 7000 ljudi – od katerih je večina uslužbencev drugih državljanstev in njihovih sorodnikov. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi drugi odmerek do sredine marca prejeli vsi. Med njimi je tudi par sto brezdomcev, ki gravitirajo okoli trga svetega Petra in ki jim Vatikan nudi osnovno zdravstveno oskrbo – no, pa tudi nekaj desetin akreditiranih novinarjev.

V Sanremo na ligurski obali je vse nared za začetek festivala italijanske popevke – gre za 71. izvedbo, ki so jo letos preventivno zamaknili za en mesec. Ampak tudi to ni pomagalo: kljub razburjenju vlada ni dovolila italijanski radioteleviziji RAI in lokalnim soorganizatorjem občinstva v dvorani gledališča Ariston.

Kar se mojih izkušenj tiče, bi rekel, da bosta najbolj zanimiva dva večera: torkov, na katerem bomo vse tekmovalne pesmi slišali prvič, ter četrtkov, ko bodo tekmovalci v duetu z drugimi zvezdniki interpretirali priljubljene popevke iz zgodovine sanremskega festivala. - Kot rečeno, sanremski cirkus se bo zavrtel jutri zvečer, zmagovalca pa bodo razglasili v noči s sobote na nedeljo.

Bojan Leskovec, Janko Petrovec