S Petro Kos Gnamuš o aktualnem dogajanju v Avstriji.

Kandidati volivcev tokrat ne smejo nagovarjati na njihovih domovih, imeti volilnih soočenj in zborovanj

"Mazaške akcije" dvojezičnih krajevnih napisov so močno razburile koroške Slovence, saj so po 100. obletnici koroškega plebiscita lani oktobra imeli občutek, da se razpoloženje v deželi zares spreminja in da so takšne akcije preteklost. Dvojezične napise so neznanci premazali v več dvojezičnih občinah, denimo v Pliberku in Dobrli vasi. Zakaj ravno tam, tega odgovora koroški Slovenci nimajo. Zagotovo pa je šlo za akcijo pred občinskimi volitvami, ki bodo na avstrijskem Koroškem 28. februarja, na njih pa se bodo za mesta v občinskih svetih in tudi za županska mesta med drugimi borili koroški Slovenci.

"Zanimivo je, da se je za kandidaturo tokrat odločilo veliko mladih koroških Slovencev, kar je seveda spodbudno. Predvolilni boj pa seveda tokrat poteka drugače, zaradi covida-19 kandidati ne smejo hoditi po hišah ali imeti predvolilnih soočenj in zborovanj. To bo zagotovo premešalo tudi volilne karte, morda bo celo bolj koristilo mladim kandidatom, ki so vajeni volivce nagovarjati na družabnih omrežjih. Bomo videli. Medtem pa seveda manjšinci upajo, da mazaških akcij ne bo več," poroča Petra Kos Gnamuš.

Medtem morajo delavci migranti enkrat tedensko opraviti test na novi koronavirus, prav tako se morajo enkrat tedensko predhodno registrirati po spletu in potem lahko prestopijo mejo, kar je prejšnji teden, ko je ta ukrep začel veljati, povzročilo veliko slabe volje in tudi zmedenost, saj delavci migranti niso vedeli, kje se lahko testirajo, ali se morajo naročiti, koliko test stane.

"Zdaj je tako, da se lahko brezplačno testirajo v Avstriji, v Sloveniji pa je test plačljiv. Tudi zato, ker jim potrdila izdajajo v nemškem in angleškem jeziku. V večjih avstrijskih podjetjih so se odločili, da bodo delavce testirali na delovnih mestih, sicer pa jim testiranje tudi organizirajo na testnih točkah. Najtežje je posameznikom, ki se morajo znajti sami."

Brezplačno testiranje so ponudile tudi avstrijske lekarne, je pa tako, da so že vse zmogljivosti skoraj zasedene, saj se morajo testirati tudi trgovci in nekatere druge ciljne skupine in je gneča vsepovsod velika, ponekod jim zmanjkuje testov.

Andreja Gradišar, Petra Kos Gnamuš