Moramo pridevnike stopnjevati odločneje ali bolj odločno? Lahko bi rekli na oba načina, ampak eden je pravilnejši in ne bolj pravilen. Sogovornica: Mateja Flajs, učiteljica slovenščine na predmetni stopnji na Osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani.

Stopnjevanje z obrazili ali prislovom

Pridevnik je besedna vrsta, ki označuje lastnost, vrsto ali svojino samostalnika. Vrstnih in svojilnih pridevnikov po navadi ne stopnjujemo, drugače je pri lastnostnih. Mateja Flajs, učiteljica slovenščine na predmetni stopnji na Osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani, pove, da pridevnike stopnjujemo na dva načina: dvo- ali tristopenjsko, kjer uporabljamo osnovnik, primernik in presežnik (npr. velik, večji in največji).

"To je snov mojega 6. razreda. Smo torej pri lep, lepši, najlepši ter zelen, bolj zelen in najbolj zelen. Pride pa seveda tudi do kiksov: npr. divji, divjejši in najdivjejši."

Pridevnike stopnjujemo z obrazilom (topel, toplejši, najtoplejši) ali s prislovom oz. opisno (vroč, bolj vroč, najbolj vroč). Največkrat ima prednost obrazilno stopnjevanje, so pa tudi nekatere izjeme.

Nataša Rašl