Gotovo ste v zadnjem letu v medijih zasledili pridevnike: pandemičen, pandemski ter epidemičen, epidemski, celo pandemijski in epidemijski. Kaj je "kiks", kaj ni in v čem je razlika med omenjenimi dvojnicami, če sploh je? KiKs je pripravila Darja Pograjc.

Dvojničnost, ki jo opazimo pri pridevniških parih pandemski in pandemičen ter epidemski in epidemičen, ni v slovenščini nič nenavadnega

Gotovo ste v zadnjem letu v medijih zasledili različne pridevnike, ki izvirajo iz istega samostalnika. Taka primera sta pandemičen, pandemski ter epidemičen, epidemski. "Gre za pojav, ki mu v jezikoslovju pravimo besedotvorna dvojnica," razloži Urška Vranjek Ošlak, mlada raziskovalka na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. 

"Pri izbiri ustreznega pridevnika se v takih primerih najprej naslonimo na splošne jezikovne priročnike, nato pa na strokovno rabo. Strokovna raba je poleg izhodiščne, te neke slovnične sistemske ustreznosti, najbolj relevantna za odločanje. Če stroka priporoča neki (v tem primeru) pridevnik, se načeloma odločamo tako, kot je tam priporočeno."

Darja Pograjc