"Sodnik ne more biti človek brez vonja, barve in okusa," je nekoč dejala vrhovna sodnica Nina Betetto. Danes je med drugim predsednica Komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu, pa tudi predsednica Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov. Pozna odgovore na vprašanja, kot je, kako daleč gredo lahko sodniki, ko se na svojih zasebnih uporabniških računih na družabnih omrežjih izrekajo o aktualnih razmerah v državi. Ali lahko v takih primerih nastopajo kot popolni zasebniki ali pa jih sodniška služba in njena etična merila omejujejo tudi v teh primerih?

Predsednica komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu, predsednica Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov

"Sodnik ne more biti človek brez vonja, barve in okusa," je nekoč dejala vrhovna sodnica Nina Betetto. Danes je med drugim predsednica Komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu, pa tudi predsednica Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov. Pozna odgovore na vprašanja, kot je, kako daleč gredo lahko sodniki, ko se na svojih zasebnih uporabniških računih na družabnih omrežjih izrekajo o aktualnih razmerah v državi.

»Zdi se mi, da smo sodniki ene take zelo čudne živali in da nas javnost zelo slabo razume. In s tem, ko sprejemamo določena priporočila in usmeritve, s tem morda pomagamo ali pa vsaj prispevamo k temu, da nas javnost bolje razume. To je, se mi zdi, zelo pomembna naloga etične komisije.«

Jolanda Lebar